Vagy Kásler vagy az egyetemek nem mondanak igazat a koronavírusos iráni hallgatókról

Egészségügy
2020 március 06., 07:32

Naponta hív össze sajtótájékoztatót a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs, mégsem lehet az állítani, hogy könnyű lenne eligazodni a hivatalosan elmondott, nem kifejezett részletes információk között. Ha lehet, tovább rontott a helyzeten, hogy Kásler Miklós is szerepet kapott a tájékoztatásban. 

Nem sok, ami eddig kiderült a négy Magyarországon lévő koronavírussal fertőzött betegről, és ez is számos újabb kérdést vet fel. 

Az első iráni beteg

A legkorábban az a SOTE-ra járó 36 éves iráni gyógyszerészhallgató kaphatta el a vírust, aki február 22-én érkezett vissza Budapestre Iránból, ahol a családját látogatta meg. Az RTL információja szerint két nappal később jelentkezett be a SOTE üzemorvosánál, hogy rosszul érzi magát, az orvos meg is vizsgálta. Kásler is azt mondta, hogy két nappal a hazaérkezése után jelentkezett az üzemorvosnál. Már ezt az egyszerű tényt sem sikerült teljesen tisztázni, mert a SOTE a közleményében ennek ellenmondó információkról ír. Az egyetem szerint is 22-én tért vissza a hallgató Iránból, aki viszont csak február 28-án, múlt pénteken hívta fel felső légúti panaszai miatt a külföldi hallgatók egészségügyi ellátásáért felelős Semmelweis Kft. Call Centerét. „Miután elmondta, hogy nemrég tért haza Iránból, a Call Center azonnal elirányította a Dél-pesti Centrumkórházba (DPC)”. A diák azonban nem a DPC-ben jelentkezett, hanem március 2-án, vagyis most hétfőn felkereste a Semmelweis által biztosított háziorvost. „A vizsgálat során láza nem volt. A háziorvos azt javasolta, hogy maradjon otthon, majd az előzmények ismeretében a láztalan állapot ellenére megszervezte felvételét a DPC-be, amely március 4-én megtörtént.” 

Az biztos, hogy a diák Iránból hazatérve még egy hétig bejárt a 16 fős külföldi diákcsoport oktatására, amivel a SOTE rektora szerint „sajnos nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, pedig fertőzött országból érkezett”. Ezután valamikor látta őt a háziorvos. Most, hogy kiderült az iráni hallgató pozitív tesztje, a csoporttársainak a SOTE megtiltotta, hogy bejárjanak az órákra.   

Kásler annyit árult el még el erről az iráni hallgatóról, hogy csak most kedden, vagyis másfél héttel a visszaérkezése után vettek mintát a koronavírus-teszthez. Hogy addig mi történt, arról semmit sem tudni, pedig lehet, segítené a kapcsolatait felderíteni. Kásler szerint az iráni férfi „élte az egyetemisták élet”. Utólag próbálja a rendőrség beazonosítani, hogy közben kikkel találkozott, bár az Kásler szerint sem könnyű feladat ennyi idő után. Az Index írta meg, hogy a hallgató például február 26-án részt vett csoportos német nyelvtanfolyamon is a budapesti Goethe Intézetben. A lap szerint nem a hatóságok fejtették ezt vissza, hanem a nyelvtanfolyam egyik résztvevője, aki összerakta a hozzá eljutott hírek alapján, hogy a velük tanuló iráni diák a fertőzött beteg lehetett. Erről aztán értesítette a hatóságokat. A nyelvtanfolyam résztvevőit ezek után most szerdán értesítették arról, maradjanak otthoni karanténban ők is, és a családtagjaik is. 

A másik beteg, aki erősködött, hogy végezzenek rajta vizsgálatot

A másik iráni az RTL tudomása szerint 39 éves, a VII. kerületben lakik várandós feleségével. (Kásler szerint a SOTE-s hallgatónak várandós a felesége.) Február 28-án érkezett vissza Iránból. Az ő pozitív eredményt hozó tesztjét is szerdán jelentették be, de az - szemben a SOTE-s hallgatóval - aznap nem derült ki, hogy melyik egyetemre jár. Csak csütörtökön kora délután, az Index kérdésére erősítette meg Orbán Viktor, hogy a férfi a gödöllői Szent István Egyetem hallgatója. A miniszterelnök szerint ezt ő is csak a sajtótájékoztatót megelőzően tudta meg, az operatív törzs ülésén. A kormányfő után az újságírók elé kiálló Kásler Miklós arra a kérdésre, hogyhogy nem derült ki azonnal, hogy melyik oktatási intézménybe jár a vírust elkapó iráni, azt válaszolta, hogy „nem volt hajlandó elárulni”. Ezt Kásler az újságíró visszakérdezésre megerősítette szó szerint. 

link Forrás

A Szent István Egyetem ugyanakkor közleményt adott ki a sajtótájékoztató után, amiben azt írják, hogy az intézményük doktorandusa egy konferenciára utazott ki február 20-án Teheránba, a rendezvényt azonban az Iránban súlyossá vált járvány miatt az utolsó pillanatban lemondták. A doktorandus ezek után február 28-án, pénteken visszatért Iránból (vagyis nem 22-én, pedig Kásler mindkettőjük esetében 22-i hazaérkezésről beszélt), és az egyetem protokollját betartva felkereste a Szent László Kórházat, mivel - ekkor már nyilvánvalóan - fertőzött területről érkezett. 

Az RTL-nek nyilatkozott a hallgató szintén Magyarországon élő iráni barátja, aki szerint a kórházból haza akarták küldeni a férfit, mert nem voltak tünetei. De ezt nem fogadta el, addig erősködött, hogy végezzék el a tesztet, mert meg szeretne nyugodni, hogy végül mintát vettek tőle. A mintavétel után a férfit hazaküldték, hogy majd értesítik az eredményről. Miután szerdán meglettek az eredmények, közölték vele, hogy a feleségével együtt vonuljon karanténba. Az ő esetében annyival könnyebb lesz felderíteni, hogy kivel lépett kapcsolatba, hogy egyrészt kevesebb idő telt el a visszatérése óta, ráadásul a visszaérkezését követően az egyetem közleménye szerint a témavezetőjével egyeztetve a budapesti albérletében önkéntes karanténba vonult - leszámítva a kórházat, ahonnan majdnem elküldték -, egyetlen egyetemi campust sem látogatott meg, sem Gödöllőn, sem Budapesten. 

Hogy mennyire működik a prevenció, azt a két iráni esete elég jól mutatja. Kásler azt mondta - feltehetően a gyógyszerészhallgatóra utalva, bár ki tudja - hogy „az egyik diáknak Iránban volt panasza, amikor visszajött, akkor a fertőzésen már többé-kevésbé átesett”. Azt is mondta a miniszter, hogy egyik iráninak sem volt panasza, amikor leszálltak Ferihegyen, „kérdőívvel szembesültek”, ami ezek szerint semmit sem ér, különösen, ha Iránban tényleg beteg volt már a férfi, „hőmérsékletmérésen átestek”, szintén látszatintézkedésnek tűnik. 

A harmadik iráni beteg

Az egyik hallgató "barátnője". Azt nem tudni, melyikőjüké. Azt sem, hogy ő is kiutazott-e Iránba, vagy itthon kapta el a vírust a barátjától, így azt sem tudni, mióta fertőz. Mindenesetre a szerdai tájékoztatás szerint a két iráni hallgató barátnője, illetve felesége is karanténba került, vagyis ő már a kórházban tudta meg a vizsgálat eredményét. (Frissítés: Müller Cecília országos tisztifőorvos a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában elmondta, hogy a nő is Iránban volt egy hónapig.) 

Annak a felderítésében pedig, hogy a fertőzött betegek kikkel kerültek kapcsolatba, egyelőre nem látszik az elsöprő eredmény a magyar hatóságok részéről. Egészen pontosan nem lehet tudni, hogy mikortól meddig fertőznek a koronások. Egy szakértő szerint a lappangási idő 2-12 nap, átlagosan 4-6 nap. A latencia az az időszak, amikor valakinek még nem jöttek elő a tüntetei, maga sem tudja, hogy beteg, de már fertőz. Ez légúti vírusoknál maximum 1 nap, a biztonság kedvéért kontaktkutatásoknál 2 nappal számolnak. Arról viszont egyáltalán nincsenek még pontos információk, hogy mennyi ideig fertőz egy koronavírusos beteg.  

Vagyis nem lehet tudni, hogy az Iránból 22-én visszatért gyógyszerészhallgató fertőző volt-e vagy sem és meddig, amikor még simán bejárt az órákra. De a kockázat csökkenthető lett volna. 

A Prágában karanténban lévő lányok Budapest után még Brnóban is eltöltöttek egy éjszakát, onnan mentek tovább a cseh fővárosba (Kásler szerint Bécsbe mentek, de az elég egyértelműen tévedés volt). Vagyis elképzelhető, hogy ők ketten nem fertőzték végig a bulinegyedet. A harmadik társuk nem betegedett meg, a negyedik viszont már biztosan fertőző lehetett Budapesten, mert már nálunk olyan rosszul érezte magát, hogy nem is tartott a többiekkel Csehországba, hanem visszarepült Milánóba, onnan Dánián keresztül akart visszarepülni Amerikába, de Dániában már olyan rosszul volt, hogy kórházba került, és ott ápolják. Így mindenképpen fontos lett volna minél gyorsabban információhoz jutni, hogy kikkel került kapcsolatba, de Kásler szerint körülményes volt velük a kapcsolatfelvétel Magyarországról. (Bár ha igaz az a nem túl valószínű állítás, amit Kásler mondott, hogy a tesztre maga jelentkező, annak elvégzéséhez ragaszkodó iráni beteg azt sem volt hajlandó elárulni a magyar hatóságoknak, hogy hova jár egyetemre, és annak kiderítése egy napot vett igénybe, akkor nem biztos, hogy csak a távolság a probléma a cseh lányok magyarországi kontaktjainak felmérésében.) 

A debreceni beteg 

Van egy nem iráni beteg is. A debreceni férfi Milánóban dolgozik, rendszeresen ingázik a két város között. Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel, a reptéri lázmérő nála sem jelzett semmit. Amikor később belázasodott, mentővel vitték a Kenézy Gyula Kórházba, elkülönítették, és mintát vettek tőle. A vizsgálat kiderítette, hogy megfertőződött az új koronavírussal, bővebb tájékoztatást péntekre ígérnek. A 24.hu szerint a beteg egy régebb óta Magyarországon élő brit férfi. 

link Forrás