Éjjel átutazhatnak az országon az osztrák-magyar határon fennakadt románok és bolgárok

Több ezer, Nyugat-Európából haza igyekvő román és bolgár állampolgár torlódott fel keddre az osztrák-magyar határon csak Hegyeshalomnál, mert a kormány hétfői döntése után Magyarországra a koronavírus-járvány miatt már nem léphetnek be külföldiek.

Tiltakozó utasok zárják le az Ausztriából Magyarországra vezetõ kamionsávot a hegyeshalmi közúti határátkelőnél 2020. március 17-én. Délben csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki Hegyeshalomnál a közúti határátkelő osztrák oldalán.Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán jelentette be: a bolgár és román külügyminiszterekkel, Ekaterina Zaharievával és Bogdan Arescuval egyeztetve a magyar kormány arra jutott:

„a mai éjszaka folyamán egyszeri átutazást teszünk lehetővé” ezeknek a román és bolgár állampolgároknak Magyarországon, egy kijelölt tranzitútvonalon.

A művelet részleteiről megállapodtak az érintett országok rendőrfőkapitányiaval is - írta Szijjártó, hozzátéve: azt várják, az érintett országok hatóságai értesítik a még külföldön tartózkodó román és bolgár állampolgárokat, hogy Magyarország megtiltotta a nem magyar állampolgárok belépését a területére.

Rendõrök a hegyeshalmi közúti határátkelőnél 2020. március 17-én.Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

„Az osztrák hatóságoktól pedig elvárjuk, hogy tartsák fent a rendet a határ osztrák oldalán és tegyék lehetővé a magyar állampolgárok és a teherforgalom számára a határátkelőhely használatát"

- tette hozzá a külügyminiszter.

Magyarország hétfőn éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt jelentette be az Országgyűlésben. Most csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. A  korlátozás csak a személyforgalomra vonatkozik. (MTI) 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó