Már több budapesti kórházi dolgozó kapott ingyen lakást egy Facebook-csoport tagjaitól, hogy ne fertőzzék meg a családtagjaikat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Miután kedden cikket írtam arról, hogy egy, a lakását airbnb-n keresztül kiadó, külföldön élő magyar férfi anyja arra hívta fel a hasonló helyzetben lévőket, hogy a mostanában úgysem kiadható lakásukkal segítsenek olyanokon, akik a járvány miatt rászorulnak, kiderült, hogy az  anya nyitott kapukat döngetett.

A budapesti airbnb-ztetők egy komolyabb csoportja ugyanis már napokkal ezelőtt összeállt, hogy a Budapesti Airbnb közösség az egészségügyi dolgozókért nevű zárt fb-csoporton keresztül olyan egészségügyi dolgozóknak ajánljon fel ingyenes lakhatási lehetőséget, akik kórházban dolgoznak és közvetlenül érintkeznek a betegekkel. Az akció célja az, hogy az orvosoknak, nővéreknek és kollégáiknak 

“ne kelljen aggódniuk családtagjaik egészsége miatt és a következő néhány hétben külön tudjanak költözni szeretteiktől.”

Arról, hogy mi ez az egész és a gyakorlatban mire jutottak, villáminterjút csináltam Nórával, az fb-csoport adminjával.

444: Hányan álltatok össze eddig? 

Nóra: A budapesti airbnb közösség többszáz fővel állt ki a célért.

444: Van már olyan egészségügyi dolgozó, aki ténylegesen egy általatok felajánlott lakásban lakik?

Nóra: Eddig 8 lezárult tranzakció van a részemről. Vagyis 8 konkrét “összehozás” eü-s és airbnb részről. Egyelőre még nem akarnak pánikolva költözni az eü-sök. Ez azért nagyban változhat, ha a helyzet eszkalálódik. Van már több is, aki tegnap beköltözött. Van, aki kapott kulcsot, de csak akkor költözik, ha romlik a helyzet.

444: A célotok az, hogy a kórházi dolgozóknak ne kelljen attól félniük, hogy megfertőzik a családjukat. Milyen családi sztorikkal találkoztatok?

Nóra: Van 3 gyerekes édesanya tartósan beteg gyerekekkel. Van anya-lánya (nővérek) transzplantált apukával és dialízises fiúgyerekkel. 3 gyerekes orvos 2 hónapos babával. Vannak olyan szituációk, hogy bőgök örömömben. Amikor olyat ír egy édesanya, hogy ha az éberkómás fia ez elkapja, azt nem éli túl. Utána meg sírva köszöni, hogy segítünk.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó