Remek színészek olvasnak fel az otthon tanuló diákoknak

irodalom
2020 március 23., 21:41
link Forrás

„Járványhelyzetben a színészek nem csinálhatnak színházat, hiszen a színházak bezártak. A diákok nem járhatnak iskolába ugyanezen okból, viszont online oktatásban részesülnek. Úgy gondoljuk, segítség egy irodalomtanárnak, ha a kötelező olvasmányok részletei, vagy órán feldolgozandó irodalmi szövegek, egy színész interpretálásában jutnak el a diákokhoz” - írják a Művészek az Otthoni Oktatásért oldal elindítói.

Céljuk az is, hogy a figyelemfelkeltő videók után diákok elolvassák a teljes műveket, de

„az is fontos, hogy ez itt és most történik, egy olyan helyzetben, amelyben különösen fontos a szolidaritás, az egymásra figyelés, az összefogás.”

link Forrás

A művek listáját szaktanárok állították össze, és az ütemesen szaporodó videók között többségében olyan kötelezők vannak, amelyeknek kifejezetten jót tesz, ha élményszerű előadásban találkoznak vele a diákok.

Van sok Ady, Arany, Petőfi és Vörösmarty, de Móricz, Mikszáth, Móra és Örkény is, és persze a nagy karanténszerző, Boccaccio. Felbukkan néhány kortárs, mint mondjuk Háy János, Kemény István és Varró Dániel, vagy ifjúsági szerzők, mint Fekete István, Lázár Ervin, Nyulász Péter. Parti Nagy Lajos pedig maga olvassa fel nagy hazaversét:

link Forrás

Az előadók között felbukkannak tévéből is ismert arcok, például Beck Zoltán, Kamarás Iván, Pokorny Lia és Farkasházi Réka, illetve olyan korszakos színpadi színészek, mint Fodor Tamás, Molnár Piroska és Fullajtár Andrea.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.