A kormány megtiltotta, hogy egy koronavírus-betegek gyógyításához használt alapanyagot kivigyenek az országból

Egészségügy
2020 március 25., 15:35

A kormány újabb rendkívüli intézkedést hozott az egészségügyi ellátás védelméért a veszélyhelyzet idejére: megtiltotta egy, a koronavírus-betegek gyógyításában alkalmazott gyógyszeralapanyag kivitelét Magyarországról.

A friss kormányrendelet szerint a veszélyhelyzet idején tilos hydroxychloroquine-sulfate hatóanyagot meg ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszert és gyógyszergyártás köztes termékét Magyarországról kereskedelmi forgalomban kivinni.

Ezt az alapanyagot olyan gyógyszer előállítására használják, amit a koronavírus-betegek kezelésénél is alkalmaznak már több országban. Miután Magyarország a világ egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak, most első a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása – írják.

Az ebből készült Chloroquine-ről Donald Trump már pénteken azt mondta, „game changer”. Az amúgy online gyógyszertárakban is beszerezhető, évtizedek óta használt gyógyszert a WHO eredetileg nem tervezte tesztelni, de az érdeklődés hatására változtatott. Kevés adat van arról, hogy a szer, amit tömegével vásárolnak fel a patikákból, hatásos-e, miközben azt tudjuk, hogy a mellékhatásai súlyosak még hagyományos terápiás használatban is. Korábban két másik vírussal szemben a biztató laborkísérletek után az emberkísérletekben nem bizonyult hatásosnak, a főemlősökkel végzett tesztek alapján kifejezetten úgy tűnt, hogy még rontanak is a helyzeten. „Sorra tesztelték már különböző vírusokon, de emberre még sosem hatott. Egyszerűen túl nagy adagban kell adni” – mondta a Science-nek Susanne Herold, a Giesseni Egyetem tüdőfertőzés-szakértője.