Finnország lezárja a főváros környékét, az ország lakóinak harmadát

Finnország külügyminisztere, Pekka Haavisto (balról), belügyminisztere, Maria Ohisalo (középen) és miniszterelnöke, Sanna Marin sajtókonferenciát tart a koronavírus-helyzetről március 17-én.Fotó: MIKKO STIG/AFP

A finn kormány lezárja a fővárost, Helsinkit is magába foglaló Uusimaa régiót, azaz tilos a belépés az ország más területein lakók számára, illetve Uusimaa lakói sem hagyhatják el a régiót. 

Uusima egyébként az ország legnépesebb régiója, a teljes lakosság egyharmada, 1,7 millió ember él itt. A most kihirdetett lezárás három hétre szól, utána a kormány fölülvizsgálja a helyzetet.

A legutolsó adatok szerint Finnországban eddig 880 koronavírusos esetet regisztráltak, és mindössze hárman haltak meg a betegségben. A koronavírusesetek nagy többségét a fővárosban és környékén, tehát a lezárt régióban észlelték. (Yle)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér