Istentelenül jó, illatos rántott csirke a karanténból

gasztronómia
2020 március 25., 16:58

A karanténnak köszönhetően már egészen közel jutottam a tökéletes rántott csirkéhez. Foghatnám a gyerekekre, hogy azért, mert ők szeretik, de az igazság az, hogy a család felnőtt tagjai is nagy rajongói, így mostanában többször is ezzel próbáltam feldobni a csapatot. És mivel sokkal több időm van főzni, mint normálisan, volt alkalmam kicsiszolni a részleteket.

Ijesztően sok kísérletezéssel a következőkre jutottam.

A jó rántott csirke 4 kulcsa

  • A liszt és a felvert tojás megfűszerezése, ez teszi illatossá a végeredményt
  • Alacsony hőfokon történő sütés a serpenyőben
  • Utánsütés sütőben
  • Jó morzsa

Rántani alapvetően a csirke combját érdemes, mivel ez jóval szaftosabb és ízesebb hús a mellénél, így szélsőséges esetben sem lehet kiszárítani. Mellet az süssön, aki kifejezetten mellfixált. Akinek nincs párt- és madártestrész-preferenciája, annak érdemes a combnál maradnia. Bár a nyeles alsócomb a legnépszerűbb, az igazi bajnok a felsőcomb-filé, mert itt a legzamatosabb a hús, ami a relatív vékonysága miatt hamarabb át is sül. De a csontos alsótól sem kell félni, mert ha jól csinálod - ami nem bonyolult dolog - akkor a vastagsága ellenére is szépen át fog puhulni, miközben a burkolata sem ég szenesre.

A házi karantén szempontjából a filé praktikus előnye az is, hogy a puha, lapos szeletek helytakarékosan fagyaszthatóak vagy vákuumozhatóak. Ez az elkészítési mód azért is járványbarát, mert sokkal rövidebb ideig kell a szokásosnál sokkal kevesebb olajban sütni a húst, így a lakásban nem lesz elviselhetetlenül büdös.

Hozzávalók:

  • Csirkecomb vagy combfilé
  • Tojás
  • Liszt
  • Szárított oregano
  • Kakukkfű
  • Rozmaring
  • Vegyes bors
  • Római kömény
  • Szerecsendió-virág
  • Esetleg Provence fűszerkeverék
  • Panko morzsa vagy
  • Lereszelt császárzsemle vagy
  • Bolti zsemlemorzsa

Előkészítés:

A combokat óvatosan megsózod és félreteszed.

Most jön a fűszerkeverék elkészítése. Ha szeretsz ilyesmivel szórakozni, sok összetevőből is összerakható, de ha van valamilyen provence-i típusú szárazfűszer-keveréked - ezekben jellemzően van oregano, kakukkfű, rozmaring és egy kevés levendula - akkor az is elég, ha ebből teszel egy-két kiskanállal a lisztbe és kicsit megborsozod.

Ha maximalista vagy, akkor a következőket törd össze mozsárban vagy fűszerörlővel:

Szárított oregano, szárított kakukkfű és rozmaring, némi egész bors, egy kevés szecsendió-virág, kevés római kömény.

Nem kell sok, egy átlagos négyemberes adaghoz 4-5 kiskanálnyi végeredmény elég. A kész fűszerkeveréket kettéosztod. Az egyik felét beleszórod a lisztbe, utánadobsz egy jó csipet sót és jól összekevered vele.

Ekkora adaghoz veszel 2 nagy vagy 3 kis tojást, villával jól összekevered, majd gondosan tovább kevered a fűszerkeverék másik felével és egy csipet sóval.

A fűszeres lisztet mélytányérba vagy panírozó zacskóba teszed, a tojáskeveréket mélyebb edénybe. A tökéletes eredményhez érdemes vagy frissen lereszelni morzsának egy száraz császárzsemlét a sajtreszelőn, vagy japán eredetű, de már sok helyen kapható, nagyszemű, ropogós panko morzsát használni.

A combokat megforgatod a lisztben, után a tojásban, végül a morzsában, majd kirakod egy nagy lapos tányérra, vágódeszkára vagy kis tálcára, egy rétegben, semmiképp sem egymásra halmozva.

Sütés:

Sok múlik ezen a részén!

Előveszel egy tepsit, és egy magas oldalú kis serpenyőt, de olyant, amihez van passzentos fedőd. A sütőt beállítod 160 fokra. A serpenyőbe egy centi magasságig olajat töltesz és felforrósítod, de nem igazán forróra, hanem arra a minimális hőmérsékletre, aminél elkezd gyöngyözni az olaj és sülni a hús. Tűzhelye válogatja, hogy ez a maximumérték fele táján van - elektromos tűzhelyeknél - vagy annál is alacsonyabban - gáztűzhelyek esetében.

Beleteszel pár húsdarabot, majd lefedve sütöd 1-2 percig, amíg egy kis színt nem kap, majd, immár fedő nélkül megfordítod. A lényeg az, hogy csak annyi ideig kell olajban sütni, amíg szép, gusztusos, világos sárgás-barnás színt nem kap,a mi nem tart sokáig. A kész - de belül még félig nyers - példányokat áttelepíted a tespibe.

Amit, ha megtelt, áttelepítesz a 160 fokos sütőbe

A húsdarabok vastagságától függően 10-25 percig érdemes utánsütni. 25-ig akkor, ha vaskos alsócombokról van szó.

Pro tipp:

Ha van otthon gyerek vagy gyereklelkű felnőtt, ugyanez a recept megcsinálható nuggets formátumban is, ami annyit tesz, hogy a felsőcomb-filéket nem egyben, hanem vékony csíkokra vágva panírozza és süti az ember. A nuggets verzió előnye, hogy nem kell utósütni a sütőben és serpenyőben sem kell 1-2 percnél több egy adagnak, így villámgyorsan elkészül plusz a talán legjellegzetesebb karatén-időtöltés, a sorozatnézés közben is meg lehet enni.

Pro tipp 2:

Ugyanez a fűszerkeverékes hackelés tökéletesen működik rántott hús/bécsiszelet készítésénél is. Mivel az vékony, a sütőben felesleges rádolgozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.