Rohamosan terjed a járvány New Yorkban, de a kormányzó lát biztató jeleket

New Yorkban brutális járvány látszik kibontakozni: több mint harmincezer fertőzöttet tartanak nyilván, meredeken nő a kórházba kerülő fertőzöttek, és még ennél is gyorsabban, szinte naponta duplázódva növekszik a halálos áldozatok száma. A húszmilliós megapolisz halálozási statisztikája most ijesztőbb mértékben romlik, mint Madridé vagy Lombardiáé.

A Financial Times grafikonján a halálos áldozatok:

Andrew Coumo, az állam kormányzója azonban legutóbi sajtótájékoztatóján úgy értékelte, hogy már látszik a meghozott korlátozó intézkedések eredménye, a kórházba kerülő fertőzötek számának növekedése lassul. A vasánapi növeekdési trend még kétnaponta duplázódást mutatott, hétfőn már csak 3,4 nap volt a duplázódási idő, kedden 4,7 nap. Ez biztatónak tűnik.

„Ezt majdnem túl szép, hogy igaz legyen.  Nagyon jó jel, pozitív jel, de még nem száz százalékig biztos, hogy kitart a trend, és az sem, hogy minden adat pontos” – mondta a kormányzó. A városban bezárták az iskolákat, a nem létfontosságú üzemeket, közösségi tereket, vendéglátóhelyeket; az emberek mozgását ugyan nem korlátozzák még olyan drasztikusan, mint tették Kínában vagy Lombardiában, de New York utcái így is elnéptelenedtek.

New Yorkban összesen 30 811 koronás esetet regisztráltak szerda estig (magyar idő szerint), az összes egyesült államokbeli esetszám 58 000 körül van. A város a világ egyik legsűrűbben lakott területe, körülbelül tízezer ember él egy négyzetkilométeren. (Reuters, New York Times, Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér