WHO: A kijárási korlátozások mellé célzott vírusellenes stratégiák is kellenek

Egészségügy
2020 március 25., 20:40

A koronavírus okozta világjárvány feltartóztatása érdekében az országoknak célzott vírusellenes stratégiákkal kell kiegészíteni az egyébként széleskörű kijárási korlátozásokat, mert ez utóbbiakkal csak lelassítható az új típusú koronavírus-fertőzés terjedése – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Genfben.

A kormányoknak növelniük kell az egészségügyi dolgozók számát, olyan rendszert kell kialakítaniuk, hogy kiszűrhessenek minden egyes fertőzöttet, fokozniuk kell a koronavírus-tesztelést, emellett pedig ki kell bővíteniük a kezelésekre és elkülönítésre szánt létesítményeiket – mondta a WHO főigazgatója.

„Felszólítunk minden országot, ami kijárási korlátozásokat foganatosított, hogy használja fel ezt az időt a koronavírus elleni támadásra” – mondta Tedrosz. „Időt nyerünk és az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomáson enyhítünk azzal, ha felkérjük az embereket az otthon maradásra és leállítjuk a személyforgalmat” – mondta. De az ilyen intézkedések önmagukban nem fogják a járványt megszüntetni, ami a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem friss adatai szerint világszerte eddig 20 550 emberéletet követelt, és 454 ezren fertőződtek meg.

Tedrosz szerint a WHO által meghirdetett szolidaritási tervhez eddig 200 ezer személy járult hozzá 95 millió dollár (31 milliárd forint) értékben. A WHO korábbi közlése szerint a terv lehetőséget nyújt magánszemélyeknek és szervezeteknek, hogy hozzájárulhassanak az egészségügyi dolgozóknak szükséges arcmaszkok, gumikesztyűk, köntösök és védőszemüvegek, illetve diagnosztikai felszerelések beszerzéséhez.

Tedrosz közölte azt is, hogy a WHO teljes mértékben támogatja a nyárra tervezett tokiói olimpia elhalasztását, ez a sportolók és a nézők egészségnek megóvása miatt hozott nehéz, de bölcs döntésre vall. „Közegészségügyi tanácsokat adunk. Az olimpia elhalasztásáról egyedül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a japán kormány döntött” – mondta Michael Ryan, a WHO egészségügyi válsághelyzetekkel foglalkozó missziójának vezetője sajtótájékoztatóján. „De teljességgel támogatjuk ezt a döntést” – mondta.

A WHO közölte, hogy elkezdte a koronavírus-tesztek elvégzését a részben még lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. Az első 300 teszt kedden érkezett meg, az eddig elvégzettek negatív eredménnyel zárultak. A tesztek mellett védőfelszerelést is vittek a térségbe. Segélyszervezetek szerint katasztrofális következményei lehetnek annak, ha a járvány felbukkanna a térségben létesített menekülttáborokban. A régióban kb. 4 millió menekült él. Szíriában eddig összesen négy fertőzöttről lehet tudni. (MTI)