A Covid19-hez köthető vírust hordoznak a tobzoskák

Megerősítették, hogy a Kínába csempészett tobzoskák egy olyan vírust hordoznak, ami ahhoz a betegséghez köthető, ami éppen végigsöpör a világon - írja a BBC

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint ahhoz, hogy elkerüljük, hogy a jövőben a mostanihoz hasonló járványok törjenek ki, szigorúan szabályozni kéne a vadon élő állatok árusítását. A tobzoskák a leggyakrabban csempészett emlősök, meg is eszik őket, de a hagyományos orvoslásban is használják.

A vírus eredeti forrásának a denevéreket tartják, de legalább még egy fajnak szerepe kellett legyen abban, hogy emberre terjedjen a vírus. Egy új tanulmány szerint, ami a Nature magazinban jelent meg, ezekkel az állatokkal sokkal elővigyázatosabban kell bánni, és szigorúan be kéne tiltani, hogy piacokon árusítsák őket. Hozzátették: a tobzoskákat alaposabban kell tanulmányozni, hogy megértsük a koronavírus-járványban játszott szerepüket és vizsgálni lehessen annak a lehetőségét, hogy mekkora az esély arra, hogy a jövőben ismét emberekre terjedjen át egy vírus.

A tobzoskát egyébként - épp azért, mert belőlük csempészik és eszik meg a legtöbbet - a kihalás veszélye fenyegeti. 

Itt éppen visszaeresztenek egy tobzoskát a vadonba.Fotó: Xue hun/Imaginechina via AFP

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.