A Covid19-hez köthető vírust hordoznak a tobzoskák

Megerősítették, hogy a Kínába csempészett tobzoskák egy olyan vírust hordoznak, ami ahhoz a betegséghez köthető, ami éppen végigsöpör a világon - írja a BBC

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint ahhoz, hogy elkerüljük, hogy a jövőben a mostanihoz hasonló járványok törjenek ki, szigorúan szabályozni kéne a vadon élő állatok árusítását. A tobzoskák a leggyakrabban csempészett emlősök, meg is eszik őket, de a hagyományos orvoslásban is használják.

A vírus eredeti forrásának a denevéreket tartják, de legalább még egy fajnak szerepe kellett legyen abban, hogy emberre terjedjen a vírus. Egy új tanulmány szerint, ami a Nature magazinban jelent meg, ezekkel az állatokkal sokkal elővigyázatosabban kell bánni, és szigorúan be kéne tiltani, hogy piacokon árusítsák őket. Hozzátették: a tobzoskákat alaposabban kell tanulmányozni, hogy megértsük a koronavírus-járványban játszott szerepüket és vizsgálni lehessen annak a lehetőségét, hogy mekkora az esély arra, hogy a jövőben ismét emberekre terjedjen át egy vírus.

A tobzoskát egyébként - épp azért, mert belőlük csempészik és eszik meg a legtöbbet - a kihalás veszélye fenyegeti. 

Itt éppen visszaeresztenek egy tobzoskát a vadonba.Fotó: Xue hun/Imaginechina via AFP

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér