A koronavírusos betegek újraélesztése fertőzésveszélyes, most azon vitatkoznak amerikai orvosok, leálljanak-e vele

Komoly dilemma foglalkoztatja most az amerikai orvostársadalmat a Washington Post beszámolója szerint. A kritikus állapotba kerülő koronavírusos betegek újraélesztéséről ugyanis egyre inkább bebizonyosodni látszik, hogy fertőzésveszélyes. 

Emiatt került napirendre az a felvetés, hogy nem lenne-e járványügyi szempontból bölcsebb lépés megtagadni az elvégzését.

Amikor az betegek életműködését figyelő műszerek jelzik a szív vagy a légzés leállását, az amerikai kórházakban egy több kórházi dolgozóból álló csapat siet a beteg segítségére. A szívmasszázs, vagy ha szükséges, a defibrilláció mellett egy lélegeztető csövet is levezetnek a páciens torkán, ami a koronavírus-járvány közepén, fertőzött beteg esetén, most különösen fertőzésveszélyes a személyzetre nézve.

A teljes védőfelszerelés viselése ilyenkor elengedhetetlen, de a teljes stáb védelme rengeteg védőeszközt igényel, amiből az Egyesült Államokban is kezd komoly hiány lenni.

Mindezek miatt több kórház is az utakat keresi, hogyan lehet az életmentés a legjobb tudás szerint orvosi etikai követelményét összeegyeztetni a kialakult erőforrás-hiányos helyzettel.

A Pennsylvaniai Egyetem bioetikusa, Scott Halpern javaslata, hogy minden egyes esetben külön döntés szülessen arról, hogy szükség esetén alkalmazzák-e a betegen ezt a komplex újraélesztést. Legalább két orvosnak kellene döntenie a kérdésben: a beteg kezelőorvosának, és egy másik orvosnak. Minden esetben tájékoztatni kellene a családot, de a beleegyezésük nem kéne az újraélesztés megtagadásához.

Egyelőre még egyik kórház sem alkalmazza ezt a gyakorlatot, mindenhol végeznek újraélesztéseket, igaz, a washingtoni George Washingron Egyetemi  Kórházban már limitálták az újraélesztésben a protokoll szerint részt vevő dolgozók számát. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér