Egy napra leteszi a fegyvert egy szakadár milícia, hogy tesztelni lehessen az embereket koronavírusra

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Egy szeparatista milícia Kamerunban egy napos fegyverszünetet tart, hogy el lehessen végezni a koronavírus-teszteket a környéken, írja a BBC

A Déli Kamerun Védelmi Erők (Socadef) bejelentése szerint a tűzszünet vasárnap lét majd életbe. Egyelőre ők az egyetlen milícia, kik eleget tettek az ENSZ felhívásának a tűzszünettel kapcsolatban az afrikai ország angol nyelvterületű régiójában, ahol számos fegyveres egység néz tevékenykedik. 

A felkelők ellen küzdő kameruni hadsereg tábornoka, Donatien Nouma Melingui 2018-banFotó: ALEXIS HUGUET/AFP

A régiót képviselő felkelő csapatok szerint marginalizálva vannak az alapvetően francia nyelvű országban, és ezért el akarnak szakadni, és Ambazónia néven egy új államot létrehozni. Ehhez évek óta fegyveres harcokat vívnak a kormányerők ellen. 

Egyelőre a legjelentősebb felkelő csoport, az Ambazónia Védelmi Erők még nem jelentette be, hogy csatlakozna a tűzszünethez. 

A BBC helyi tudósítója szerint ez a tűzszünet ugyan biztos nem fog véget vetni a véres konfliktusnak, de mégis reménykeltő lehet: a harcokban eddig legkevesebb háromezer ember vesztette életét, és 700 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Kamerunban eddig 75 fertőzöttet találtak, és a hét elején megtörtént az első haláleset is. 

Nemzetközi szervezetek a kontinens több, konfliktusok sújtotta országában is igyekeznek rávenni a harcoló csapatokat, hogy tegyenek többet a koronavírus elleni védekezésért, illetve engedjék dolgozni azokat, akiknek ez a munkájuk.