Egy napra leteszi a fegyvert egy szakadár milícia, hogy tesztelni lehessen az embereket koronavírusra

külföld
2020 március 27., 05:28

Egy szeparatista milícia Kamerunban egy napos fegyverszünetet tart, hogy el lehessen végezni a koronavírus-teszteket a környéken, írja a BBC

A Déli Kamerun Védelmi Erők (Socadef) bejelentése szerint a tűzszünet vasárnap lét majd életbe. Egyelőre ők az egyetlen milícia, kik eleget tettek az ENSZ felhívásának a tűzszünettel kapcsolatban az afrikai ország angol nyelvterületű régiójában, ahol számos fegyveres egység néz tevékenykedik. 

A felkelők ellen küzdő kameruni hadsereg tábornoka, Donatien Nouma Melingui 2018-ban
photo_camera A felkelők ellen küzdő kameruni hadsereg tábornoka, Donatien Nouma Melingui 2018-ban Fotó: ALEXIS HUGUET/AFP

A régiót képviselő felkelő csapatok szerint marginalizálva vannak az alapvetően francia nyelvű országban, és ezért el akarnak szakadni, és Ambazónia néven egy új államot létrehozni. Ehhez évek óta fegyveres harcokat vívnak a kormányerők ellen. 

Egyelőre a legjelentősebb felkelő csoport, az Ambazónia Védelmi Erők még nem jelentette be, hogy csatlakozna a tűzszünethez. 

A BBC helyi tudósítója szerint ez a tűzszünet ugyan biztos nem fog véget vetni a véres konfliktusnak, de mégis reménykeltő lehet: a harcokban eddig legkevesebb háromezer ember vesztette életét, és 700 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Kamerunban eddig 75 fertőzöttet találtak, és a hét elején megtörtént az első haláleset is. 

Nemzetközi szervezetek a kontinens több, konfliktusok sújtotta országában is igyekeznek rávenni a harcoló csapatokat, hogy tegyenek többet a koronavírus elleni védekezésért, illetve engedjék dolgozni azokat, akiknek ez a munkájuk.