Egy napra leteszi a fegyvert egy szakadár milícia, hogy tesztelni lehessen az embereket koronavírusra

Egy szeparatista milícia Kamerunban egy napos fegyverszünetet tart, hogy el lehessen végezni a koronavírus-teszteket a környéken, írja a BBC

A Déli Kamerun Védelmi Erők (Socadef) bejelentése szerint a tűzszünet vasárnap lét majd életbe. Egyelőre ők az egyetlen milícia, kik eleget tettek az ENSZ felhívásának a tűzszünettel kapcsolatban az afrikai ország angol nyelvterületű régiójában, ahol számos fegyveres egység néz tevékenykedik. 

A felkelők ellen küzdő kameruni hadsereg tábornoka, Donatien Nouma Melingui 2018-banFotó: ALEXIS HUGUET/AFP

A régiót képviselő felkelő csapatok szerint marginalizálva vannak az alapvetően francia nyelvű országban, és ezért el akarnak szakadni, és Ambazónia néven egy új államot létrehozni. Ehhez évek óta fegyveres harcokat vívnak a kormányerők ellen. 

Egyelőre a legjelentősebb felkelő csoport, az Ambazónia Védelmi Erők még nem jelentette be, hogy csatlakozna a tűzszünethez. 

A BBC helyi tudósítója szerint ez a tűzszünet ugyan biztos nem fog véget vetni a véres konfliktusnak, de mégis reménykeltő lehet: a harcokban eddig legkevesebb háromezer ember vesztette életét, és 700 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Kamerunban eddig 75 fertőzöttet találtak, és a hét elején megtörtént az első haláleset is. 

Nemzetközi szervezetek a kontinens több, konfliktusok sújtotta országában is igyekeznek rávenni a harcoló csapatokat, hogy tegyenek többet a koronavírus elleni védekezésért, illetve engedjék dolgozni azokat, akiknek ez a munkájuk. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér