Németországban rendkívül alacsony a vírus halálozási rátája, de vajon miért?

külföld
2020 március 29., 08:37

A járvány európai terjedésének egyik legangyobb rejtélye, hogy míg Olaszországban tíz százalék feletti, de Spanyolországban is 7,6 százalék a koronavírusos megbetegedések halálozási rátája, addig Németországban csupán 0,74 százalék. A március 18-i adatok szerint az országban már 55340 fertőzöttet regisztráltak, miközben összesen 397 halálesetet, sokkal kevesebbet, mint a hasonló fertőzöttségi rátát mutató országokban.

Hogy miért?

Mivel valójában a járvány még nagyon rövid ideje tart, így nagyon kevés adatból dolgozhatunk. Ez alapján négy lehetséges ok játszhat közre abban, hogy Németországban ilyen lényegesen máshogy alakulnak a számok a világ más részeihez képest. Elsősorban talán azért, mert Németországban sokkal szélesebb körben tesztelnek, mint máshol.

Michael Grosse, a német orvos mintát vesz egy autóstól, mert Németországban már ilyen autós tesztelő helyeket is kialakítottak, hogy minél szélesebb körben szűrhessék ki a fertőzötteket.
photo_camera Michael Grosse, a német orvos mintát vesz egy autóstól, mert Németországban már ilyen autós tesztelő helyeket is kialakítottak, hogy minél szélesebb körben szűrhessék ki a fertőzötteket. Fotó: RONNY HARTMANN/AFP

A Business Insider összefoglalója szerint Németországban hetente akár 120 ezer embert is letesztelnek, így rengeteg enyhe, vagy tünetmentes lefolyású esetet is kiszűrnek - olyanokat, akiket más országokban egyáltalán nem is tesztelnek, mert máshol még mindig csak azokat tesztelik, akik tüneteik miatt kórházba kerülnek.

Vagyis lényegesen több esetet regisztrálhatnak, mint más országokban. És mert sok enyhe lefolyású esetet is regisztrálnak, így a halálozási ráta is kedvezőbben alakul.

A másik lehetséges ok, hogy Németország, bár számszerűen sok fertőzöttet tart nyilván, még mindig a járvány korai szakaszában van. Számaik csak a széleskörű tesztelés miatt magasak, ha ugyanazt a tesztelési gyakorlatot folytatnák, mint máshol, lényegesen kisebb esetszámot tudnának csak jelenteni. Ugyanemiatt lehet az is, hogy Németországban az igazolt fertőzöttek átlagéletkora jelentősen alacsonyabb, mint máshol, ahol csak a súlyos eseteket tesztelik - márpedig a vírus különösen az idősebb korosztályokban okozhat súlyos megbetegedést.

A 60 éven aluliak körében a vírus bizonyítottan enyhébb lefolyású, és a halálozási rátája is sokkal alacsonyabb. Így ha a tesztekkel kiszűrtek között magasabb a 60 éven aluliak aránya, okszerűen a halálozási számok is jobbak lesznek, mert így az igazolt fertőzöttek nagyobb részénél lehet enyhe vagy tünetmentes lefolyású a betegség. Míg Olaszországban 63 év a fertőzöttek átlagéletkora, Németországban 46.

Harmadrészt a német egészségügyi ellátó rendszer átlagon felüli minősége is szerepet játszhat. A statisztikák szerint Európában a lakosság arányában Németországban a második legmagasabb az egy lakosra jutó intenzív kórházi* ágyak száma. Németországban százezer lakosra 621 intenzív kórházi* ágy jut, míg Olaszországban csupán 275.

*Pontosítás: A Business Insider cikkében nem intenzív ágyakról, hanem általában a százezer lakosra jutó kórházi ágyak számáról közöltek adatot. Intenzív ágyból Németországban százezer lakosra 29,2, Olaszországban 12,5 jut. A tévedésért elnézést kérek.

Negyedrészt a német hatóságok azonnal szigorú korlátozásokat vezettek be, amiket szigorúan be is tartatnak: akár 25 ezer euróra is bírságolhatják a tilalmak megszegőit. (Via Business Insider)

Update 12:05: Kedves olvasónk, József tájékoztatása alapján mindezt még azzal egészítenénk ki, hogy Németországban rendkívül komolyan veszik a megelőzést. József áruszállításban dolgozik, elmondása szerint Baden-Württembergben, ahol él és dolgozik, néhány napja már csak egészségügyi szűrés után léphetnek be a dolgozók a munkahelyükre: "először lespriccelik a kezed alkohollal, lázat mérnek a homlokodon, bele kell lépni a tálcába, amiben a cipődet fertőtlenítik, és ha nincs lázad, utána mehetsz átöltözni a minden nap lefóliázva kikészített új munkaruhádban" - írta. Az áruszállítókat útközben is ellenőrizhetik, a kéz- és lábfertőtlenítés után ilyenkor még nyálmintát is vesznek. Az áru átadásakor három méter védőtávolságot kell tartani az átvevő személyzettől, amely néha még azt is megtiltja, hogy a sofőr kiszálljon a vezetőfülkéből.