Hilda Churchill túlélte a spanyolnáthát is, 108 évesen a koronavírus vitte el

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A koronavírus-járvány legidősebb nagy-britanniai áldozata lehet az a 108 éves asszony, aki túlélte az 1918-as spanyolnáthát is.

Hilda Churchill szombaton, egy salfordi idősotthonban halt meg, órákkal azután, hogy pozitív lett a Covid-19-tesztje, és csak 8 nappal a 109. születésnapja előtt.

Hilda Churchill 1911-ben született, egy évvel a Titanic katasztrófája előtt és hárommal az első világháború kitörése előtt. Hét éves volt, amikor kitört a spanyolnátha-világjárvány, ami kb. 500 millió embert fertőzött meg, és több 10 milliót meg is ölt, köztük Hilda Churhcill 12 hónapos húgát is.

A fia szerint az idős asszonnyal legutolsó találkozásukkor a koronavírusról is beszélgettek, és Hilda Churchill azt mondta, hasonlít ez a spanyolnáthához, de akkoriban nem voltak repülők, mégis szétterjedt az is az egész világon. Annak idején ő is elkapta a vírust, és az apja is, aki az utcán esett össze.

A kansasi Camp Funston katonai támaszponton kialakított vészkórház az 1918-20 között tomboló spanyolnáthajárvány idején.Fotó: Otis Historical Archives Nat'l Museum of Health & Medicine / Wikimedia Commons CC BY-2.0

Hilda Churchillnek négy gyereke, 11 unokája, 12 dédunokája és három ükunokája volt. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér