Tisztifőorvos: nincs az a teszt, ami megállítaná a járványt

2020 március 30., hétfő 8:09

Nincs az a teszt, ami a járvány terjedését meggátolja vagy bármilyen szinten befolyásolja. A járvány terjedésében a tesztelés nem játszik olyan szerepet, amilyet szeretnénk

- többek között erről beszélt az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Müller arról beszélt, hogy Magyarországon kétféle tesztet alkalmaznak. Egyrészt vannak azok a tesztek, amiknek eredményeit a laboratóriumokban vizsgálják. Ennél a tesztnél arra van szükség, hogy a vírus megfelelő koncentrációban megjelenjen az orr-toroküregben. A tisztifőorvos szerint ez prognózis felállítására nem alkalmas, csak pillanatnyi képet ad.  A másik fajta teszt még bizonytalanabb eredményekkel szolgál, ez csak az ellenanyagot mutatja ki a vérből, ami egyfajta bizonyítéka annak, hogy a vírus jelen volt vagy van a szervezetben.

A tisztifőorvos szerint kijárási korlátozások meghozzák a hozzájuk fűzött reményt, vagyis a járvány lassítását. Az, hogy nagy fertőzöttségrobbanás még nem következett be, az a polgároknak köszönhető, akik betartják a korlátozásokat.

Müller Cecília arról beszélt, hogy még mindig a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk, és egyenlően oszlanak el az országban a fertőzöttek. Még mindig nem sikerült földrajzi gócpontokat beazonosítani.

Müller néhány praktikus tanácsot is adott, azt javasolta, hogy skype-oljunk az otthon maradt idősekkel, mert lelkileg is megterhelő a bezártság, emellett segítsük őket bevásárlással. Készítsünk bevásárló listát, hogy ne bolyongjunk az üzletben, ne fogdossunk végig mindent, a tiszta árut vegyük le a polcról. A kosárban az áruk ne érjenek össze, ne szennyezzék egymást. Az idős az áru megkapása után mosson kezet, mossa át a zacskót, amiben kapták. Az átadás nem veszélyes, ahogy a postások esetében se. 

Az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján Halmosi Zsolt, rendőr-vezérőrnagy ismertette, hogy 108 egészségügyi intézmény élére neveztek ki kórház-parancsnokokat, ők meg is kezdték munkájukat. Tisztázta a kórházparancsnokok feladatát az intézményekben:

  • a parancsnokok segítik a felkészülést a tömeges megbetegedésekre,
  • az adatok ellenőrzése kiemelt feladatuk,
  •  ha egy kórház hiányossággal küzd, akkor a kórházparancsnokok intézik az eszközök átcsoportosítást,
  •  a szabályokat betartatják a kórházakban
  • a vagyonbiztonság is az ő felelősségük,

A parancsnokok együttműködésre kötelesek a kórház vezetőivel, orvosszakmai kérdésekben viszont nem hozhatnak sem döntést, és javaslatot sem tehetnek. Két esetben kell az intézményvezetőknek betartaniuk a parancsnokok javaslatait: járványügyi és vagyongazdálkodási kérdésekben.

 

Az Operatív Törzs döntést hozott arról, hogy Magyarország csatlakozik az Európai Bizottság Polgári Jogi Védelmi programjához, ami szerint az EU a védelemhez szükséges eszközöket felhalmozza és tárolja. Magyarország ezekre az eszközökre igényt nyújthat be.Az országban eddig 739 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozások betartása miatt, 660 figyelmeztetés, 15 főnél helyszíni bírság, 79 személlyel szemben feljelentés született. 

Az emailben feltett kérdéseink közül arra kaptunk választ, hogy:

Valóban sikerült-e kilapítani a járványgörbét Magyarországon, ahogy vasárnap Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének docense mondta?

Müller Cecília egyetért a kijelentéssel. Minden intézkedés éppen ezt a célt szolgálja, hogy a fertőzöttek számát minimalizálják és a járványgörbét ellaposítsák, hogy ne egyszerre legyen nagyszámú beteg.

Kérdeztük még: 

  • Hány egészségügyi dolgozó van jelenleg karanténban?
  • Hány egészségügyi dolgozónál azonosították eddig a koronavírust?
  • Jakab Ferenc arról is beszélt, hogy úgy tűnik, aki átesik a vírusfertőzésen, legalább 1-3 évig immunitást szerez. Ezt mi alapján gondolják?