18 év után először tárgyalt egymással közvetlenül az afgán kormány és a tálibok

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Tizennyolc év után először ültek le közös tárgyalóasztalhoz az afgán kormány és a tálib szélsőségesek képviselői. A kabuli egyeztetésen a kettőjük közötti fogolycserét vitatták meg.

A két fél szemtől szemben találkozott szerdán az afgán fővárosban, ahol "felvázolták a technikai kérdéseket, és csütörtökön újból találkoznak, hogy tárgyaljanak" - közölte Twitteren az afgán nemzetbiztonsági tanács.

Ez az első alkalom, hogy a hatalomból az Egyesült Államok vezette szövetség által 2001-ben elűzött tálibok hivatalosan találkoztak az afgán kormány képviselőivel Kabulban.

A lázadók nem ismerik el az Egyesült Államok "bábjának" tartott afgán vezetést.
A két fél korábban videokonferencián folytatott eszmecserét a fogolycseréről, hogy elkerüljék a koronavírus-fertőzést.

A tálibok is megerősítették rádióüzenetben a találkozót. "Szakértői csoport" van Kabulban, hogy azonosítsák a lázadók által követelt foglyokat - magyarázta Zabibullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője. Azonban hozzátette: "Ez azonban nem tárgyalás. Nincs itt semmilyen politikai megbeszélés".

Az 5000 tálib fogoly és a radikális iszlamisták által fogva tartott 1000 kormánykatona kicserélése az egyik kulcsfontosságú kérdése a február 29-én Dohában az Egyesült Államok és a lázadók által aláírt, de Kabul által egyelőre nem ratifikált megállapodásnak.

A szerződésben Washington ígéretet tett arra, hogy 14 hónap alatt kivonják a külföldi csapatokat Afganisztánból, feltéve, ha a tálibok betartják a biztonsági kötelezettségvállalásokat, és tárgyalni kezdenek a kormánnyal. (MTI)