Burkolt kamatemeléssel reagált az MNB a forint zuhanására

gazdaság
2020 április 01., 12:02

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött, az eszköz a bankrendszer likviditásának 0,9 százalékos alapkamaton való lekötésével segíti a hatékonyabb likviditáskezelést.

Az MNB jelezte: kiemelt figyelemmel kíséri a likviditási folyamatok alakulását. Az elmúlt hetek likviditási folyamatai és a likviditás bankok közötti egyenletlen eloszlása egy likviditáslekötő betéti eszköz bevezetését indokolják. Az egyhetes betéti eszköz fix kamatozású és az O/N betéti eszköz -5 bázispontos kamatával szemben 0,9 százalékos alapkamatot fizet. Az eszközt a jegybanki monetáris politikai partnerkör tagjai vehetik igénybe.

A Portfólió gyorselemzése szerint azzal, hogy az MNB alapkamaton egyhetes betétet vezetett be, gyakorlatilag jelentős kamatemelést hajtott végre. Mint a gazdasági lap írja, az egynapos betéti kamat -0,05%, a bankközi piacon a nagyon rövid lejáratok 0,5% alatt voltak. Vagyis 40-50 bázispontos kamatemelés történt. Az új eszközzel akár a teljes egynapos betétállományt kiszívhatja a piacról (a kamatfolyosó is jelentőségét vesztheti), de ezt leszámítva is egy héttől 5 évig tartó lejáraton az MNB az új eszközével és a közelmúltban átalakított repo-eszközével szinte teljesen sima 0,9%-os hozamgörbét kreált.

Elemzésük szerint a lépés következtében a forint elleni short pozíciók finanszírozása jelentősen megdrágul. A bejelentés hatására a napok óta meredeken zuhanó forint erősödni kezdett, és 369 forintról 365 forintos árfolyamra váltott. 

A gazdasági lap szerint a döntés azt is jelentheti, hogy az extrém laza monetáris politika korszaka véget ért. A jegybank az irányadó kamatát visszahelyezte 0,9%-ra, ami a koronavírus-válságban más országok által végrehajtott kamatvágások után már egyáltalán nem számít alacsonynak.