Egy hónap alatt hatalmasat ugrott, 24 százalékos lett a munkanélküliség Izraelben

Izrael állam történelme során most először fordult elő, hogy több mint egymillió munkanélkülit regisztráljanak az országban. A koronavírus-járvány miatt az izraeli gazdaság is megállt, nagyon sokan vesztették el az állásukat, és a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint 1003116 munkakereső van az országban. Ebből 160 ezren voltak munkanélküliek a járvány kitörése előtt. 

Fotó: Gili Yaari/NurPhoto via AFP

A munkanélküliség aránya így 24,1 százalékra nőtt, míg egy hónappal korábban ez 4 százalék volt. A munkaügyi hivatal vezetője, Rami Garor elmondása szerint sajnos beigazolódott, amitől tartottak, és már márciusban meglett az egymillió munkanélküli. Jelenleg is azon dolgoznak, hogy minél előbb megteremtsék annak a feltételeit, hogy a gazdaság legalább egy részét újraindíthassák. 

Izraelben a bejelentett, állandó jövedelmet kapó korábbi munkavállalók bérének 75 százalékát fizeti ki az állam a járvány ideje alatt, azok, akik korábban önfoglalkoztatásban vagy más, "rugalmas" foglalkoztatási formában dolgoztak, nem jogosultak munkanélküli segélyre. A kormány most egy tervezeten, ami révén 175 ezer ilyen helyzetbe került ember kaphat állami segítséget. Az országban egy 22,5 milliárd dolláros gazdaságsegítő csomagot terveznek összeállítani, ennek lenne része ez is. (Times of Israel)