Idén nem az alapítványaiba, hanem a központi költségvetésbe tolja a nyereségét a Magyar Nemzeti Bank

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

"Kiemelkedő, 254,7 milliárd forint nyereséget ért el 2019-ben a Magyar Nemzeti Bank, közölte a jegybank csütörtökön. A tájékoztatás szerint

"az MNB igazgatóságának megítélése szerint a jegybank elégséges eredménytartalékkal rendelkezik, így szerdán meghozott döntése értelmében az eredmény döntő részét, 250 milliárd forintot osztalékként befizet a költségvetésbe, aminek átutalása már pénteken megvalósul."

A közlemény szerint a "250 milliárdos befizetés segíti az állam finanszírozását, ebből az összegből 48 milliárd forint javítja a költségvetés uniós módszertan szerint elszámolt úgynevezett ESA-egyenlegét." Mindezzel a koronavírus által okozott válsághelyzetben növekszik az állam mozgástere, teszik hozzá. 

A nyereséget tavaly az árfolyamon hozta össze a jegybank, csak az aranybefektetéseken 140 milliárdot realizáltak. Az éves eredményt az is javította, hogy a nettó kamat- és kamatjellegű eredmény is magas, 49 milliárd forintos szintet ért el. 

A Matolcsy György vezette MNB legutóbb a 2018. évi eredményéből fizetett be 50 milliárd forintot a költségvetésbe.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér