Kitiltották Irakból a Reuterst, mert kétségbe vonta a járványról közölt hivatalos adatokat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Három hónapra megtiltották a Reuters működését Irakban a helyi hatóságok, válaszul arra, hogy a brit hírügynökség egy jelentésében kétségbe vonta az iraki hatóságok által a járvány terjedéséről közölt adatok hitelességét.

Mintavételezés Bagdadban.Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

A Reuters jelentése szerint sokezerrel több fertőzött lehet az országban a hivatalosan elismert 772 esetnél, és azzal gyanúsította a kormányt, hogy csak a pánik elkerülése érdekében közölnek ilyen alacsony számokat.

A héten már a Guardian is arról számolt be, hogy a hivatalos iraki, szíriai és libanoni adatok jelentősen alacsonyabbak lehetnek a valós számoknál. A tisztánlátást tovább nehezíti, hogy mindhárom országban jelentős hatalmat képviselnek az Irán támogatását élvező síita milíciák, melyek közül a Libanonban és Szíriában is aktív Hezbollah például saját járványkórházak megnyitására készül. Ennek az alternatív ellátórendszernek a megjelenése még inkább összezavarhatja a járvány valós mértékéről szóló adatokat és információkat - pláne, hogy a milíciákat szponzoráló Irán, a járvány közel-keleti gócpontja sem közöl nemzetközileg hitelesnek elfogadott információkat a fertőzöttek és halálos áldozatok számáról. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér