Merkel: Mindent megteszünk azért, hogy a szolidaritásra épülő szociális piacgazdaságunk kiállja a próbát

külföld
2020 április 03., 17:28

Visszatért a házi karanténból Angela Merkel pénteken, miután valamennyi koronavírus-tesztje negatív lett. A kancellár azért izolálta magát, mert kimutatták a SARS-CoV-2-t annál az orvosnál, aki még március 20-án beoltotta Merkelt a tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen. Merkel péntek este videóüzenetet tett közzé, amiben kijelentette, hogy

reménykeltők az új típusú koronavírussal fertőzöttek németországi számának alakulásáról szóló adatok, de a járvány lassítására bevezetett intézkedéseket még legalább április 19-ig nem lehet lazítani, és a húsvéti ünnepnapok alatt is be kell tartani a szabályokat. 

„Most már sejtem, hogy nem könnyű 14 napig egyedül otthon, 14 napig csak a telefon és az internet révén kapcsolódni a világhoz” – kezdte a beszédét a kancellár, aki figyelmeztetett: ez a húsvét egészen más lesz, mint a korábbiak, mivel az ünnepek alatt is be kell tartani a szabályokat.

„Teljességgel felelőtlenül járnék el, ha ma egyszerűen megneveznék egy konkrét napot, amelyen fel lehet oldani, vagy legalább lazítani lehet a korlátozásokat, és aztán mégsem tarthatnám be az ígéretet, mert nem engedik meg a járvány alakulásának adatai” – mondta Merkel.

link Forrás

A kancellár hozzátette, hogy a szövetségi kormányban „ténylegesen éjjel-nappal” gondolkodnak, hogy miként lehet egyszerre gondoskodni az egészség védelméről és beindítani egy folyamatot, amelynek révén fokozatosan újraindul a közösségi élet és a gazdaság.

„Mindent megteszünk azért, hogy a szolidaritásra épülő szociális piacgazdaságunk kiállja a próbát”

– szögezte le Merkel, és hozzátette, hogy ezért indították el Németország történetének legnagyobb szabású gazdasági és társadalmi mentőprogramjait, amelyek a lehető leggyorsabban és a legkevesebb bürokráciával nyújtanak támogatást a rászorulóknak.

Péntek este 89 451 regisztrált fertőzöttet tartottak számon Németországban, ami 7723 esettel - 9,4 százalékkal – több az egy nappal korábbi 81 728-nál. A halálos áldozatok száma 1208.