Tartósnak tűnik a járvány lassulása Németországban, az akadémia a korlátozások fokozatos visszavonását javasolja

Egészségügy
2020 április 05., 11:10

Az igazolt fertőzöttek számának alakulásáról megjelent friss adatok alapján tartósnak tűnik a koronavírus-járvány lassulása Németországban. A nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Nationale Akademie der Wissenschaften) javaslata szerint húsvét után fokozatosan vissza lehet vonni a társadalom és a gazdaság működését takaréklángra állító korlátozásokat.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem délelőtti adatai szerint Németországban 96 092 ember hordozza bizonyítottan az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 4933 esettel több az egy nappal korábbi 91 159-nél. Az igazolt fertőzöttek számának növekedési üteme 5,4 százalékra mérséklődött az utóbbi napokat jellemző 7-9 százalék körüli szintről.

A Die Zeit oldalán közölt számítás alapján a regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje 9 nap. Ez pénteken még 8 nap volt.

De a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma továbbra is lendületesen, 15 százalékot megközelítő mértékben nő, szombatról vasárnapra 1275-ről 1444-re ugrott.

Ezzel kapcsolatban Helge Braun kancelláriaminiszter egy lapinterjúban azt mondta: már most „nagyon erős” terhelés alatt van az egészségügyi ellátórendszer, és egyes térségekből távoli vidékek kórházaiba kell átszállítani betegeket a zsúfoltság miatt.

A miniszter – aki végzettségét tekintve orvos, és évekig intenzív osztályon dolgozott – azt mondta, a járvány még nem tetőzött, a fertőzöttek és a kórházi kezelésre szoruló betegek száma egész biztosan tovább nő, és a rendszer túlterhelődésének elkerüléséhez tartósan és jelentősen 10 nap fölé, „sőt valószínűleg 12 vagy 14 napra” kell emelni az igazolt fertőzöttek számának duplázódási idejét.

Helge Braun a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjúban azt mondta, a túlterhelődés megakadályozásához az ellátórendszer kapacitását is tovább kell növelni, és javítani kell az ún. kapcsolatkövetés hatékonyságát, vagyis gyorsabban és megbízhatóbban kell megállapítani, hogy egy fertőzött a fertőzőképesség kezdetétől kikkel került annyira közeli fizikai kapcsolatba, ami lehetővé tehette a vírus továbbadását.

A kormány elképzelése szerint ebben az ügyben egy közös európai fejlesztésű alkalmazásra lehet támaszkodni – mondta. Szerinte a berlini vezetés az ún. személyes adatok biztonságát garantáló páneurópai kapcsolatkövető rendszerre (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing – PEPP-PT) építheti a járványügyi védekezés további lépéseinek egy részét. A még fejlesztés alatt álló rendszeren nyolc európai országban több mint 130 szakértő dolgozik, a résztvevő intézmények között van a német Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI).

Helge Braun azt mondta, a szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint a járvány lassítására szolgáló jelenlegi intézkedéseket legalább a húsvéti, illetve tavaszi oktatási szünet végéig, április 19-ig fenn kell tartani.

A Leopoldina új javaslata szerint a húsvét utáni időszakban fokozatosan lazítani lehetne a korlátozásokon, de ehhez a vírus elleni védőoltás és a vírus okozta betegséget gyógyító szer hiánya miatt új szabályokat kell bevezetni.

  1. A cseppfertőzéssel terjedő vírus továbbadásának akadályozására kötelezővé kell tenni a száj és az orr eltakarását közterületen, munkahelyeken, üzletekben, közintézményekben házi készítésű maszkkal, sállal vagy kendővel. Az orvosi maszkokat szigorúan az egészségügyi intézmények dolgozóinak kell fenntartani.
  2. A kapcsolatkövetést szolgáló digitális megoldásokat (például a PEPP-PT) kell használni.
  3. A jelenlegi heti 350 ezer koronavírus-teszt elvégezésre alkalmas tesztelési kapacitás további növelése és a széles körű, de célzott tesztelés, valamint a fertőzéssel szembeni ellenállóképességet vizsgáló ún. szerológiai tesztek végzésére szolgáló kapacitás bővítése.

A hét végén kiadott akadémiai állásfoglalásban többek között az is szerepel, hogy erős a lakosság elkötelezettsége a járvány elleni küzdelem mellett, és ezt „átlátható és rendszeres kommunikációval” még tovább lehet emelni. (MTI)