3D-nyomtatással foglalkozó civilek összeálltak, már tízezer arcvédő plexpajzsot gyártottak ingyen a kórházaknak

ÉLET
2020 április 07., 06:16

Lenyűgöző eredményeket érhet el a civil összefogás a járványellenes harc egyes területein. 

A 444 tudomása szerint egy Facebookon szerveződött, "3d nyomtatással a koronavírus ellen" nevű csoportban gyülekező, 3D printerrel rendelkező magánemberek és kisebb-nagyobb cégek kezdtek el pár hete azon tanakodni, hogy milyen eszköz az, ami most nagy segítséget jelentene a kórházakban és az ő eszközeikkel hatékonyan le lehetne gyártani. Így jutottak el - a terepen dolgozó orvosokkal egyeztetve, az ő igényeikre rákérdezve - az arcvédő pajzsokig. Ezek az egészségügyi személyzetet védik a direkt cseppfertőzésről. Ilyesmi pajzsból gyárt most éppen 20 millió darabot az Apple Amerikában. 

A kezdeti tervezgetés után a Színművek nevű, filmes díszleteket gyártó-nyomtató cég tulajdonosa, Kőrosi Gábor, aki véletlenül bukkant a csoportra,  megtervezett egy egyszerűbb, könnyen legyártható modellt. 

Ez volt az első, amit elkezdtek gyártani:

Sőt már ennek is a második generációjánál tartanak, amelyik már egyfajta anyagból készül, így még könnyebb és gyorsabb az előállítása, illetve már a fület is védi. Íme:

Utóbbihoz már lézenyomtató sem kell, csak vastag fólia és vágógép.

Az eszköz prototípusának fogadtatásáről Kőrösi ezt mesélte:

“A SOTE orvosaival véleményeztettem, akik annyit szerettek volna csak hozzáfűzni, hogy minden csodálatos, a fülre takarjunk rá, de ezt amit mutogatok ne vigyem el.”

Ennek megfelelően úgy tervezték át a pajzsot, hogy az a fület is takarja. 

Az egymást korábban nem ismerő csoporttagok Kőrösi elmondása szerint eddig összesen 11 ezer ilyen pajzsot gyártottak le az egészségügynek, természetesen ingyen, saját pénzből és adományokból, a saját gépparkjukat az ügy érdekében használva. 

A 444 úgy tudja, hogy az eddig legyártott pajzsokból több kórház, mentősök és rendőrök is kértek és kaptak már.

A technológiai fejlesztés pedig folyamatos:

“Kitaláltuk, hogy gyártható ez tömegesen, (stancolható, régi nyomdatechnikai eljárás) most ott tartunk technológiailag, hogy akármennyit le tudunk gyártani, akár naponta 10000-et is”  

- mondja Kőrösi.

Azt, hogy mekkora igény van ilyen eszközökre, nálunk tehetősebb országokban is, azt hősünk azzal illusztrálja, hogy 

"Pár napja megosztottam a Facebook oldalamon ingyenesen letölthetően a gyártási rajzait, s valami csoda folytán azt látom, hogy elkezdték gyártani Brazíliában, Portugáliában, és Svédországban is." 

A 3D-sek úgy értesültek, hogy a magyar egészségügynek első körben körülbelül 150 ezer ilyen pajzsra lenne szüksége. A napi 10 ezer darab legyártásának bekerülési költsége az önkéntes munkával együtt is durván 5 millió forint lenne. Ez az, ami hiányzik a termék civil tömeggyártásához. 

Az nem könnyíti meg a helyzetet, hogy a piacról állítólag szinte eltűnt az ehhez szükséges alapanyag, ami 0,5 milliméter vastag átlátszó, merev fólia (pet-g, esetleg a-pet).

Aki esetleg beszállna, munkával vagy pénzzel vagy alapanyaggal vagy gyártókapacitással, annak pár hasznos információ:

A 3D-s csoportot itt találod meg, mindenféle indormációkkal, tervrajzokkal.

A támogatásokat pedig ide várják:

Magnet Bank, Bátyi Zoltán

Számlaszám: 1620-0254-10097731

IBAN: HU36 1620 0254 1009 7731 0000 0000

Közlemény: COVID-19 - ADOMÁNY