Matolcsy: A vírus megtámadta Magyarországot, és ha hagyjuk, megtámadná a pénzügyeinket is

gazdaság
2020 április 07., 10:28

„Veszélybe került minden, amit az elmúlt tíz évben elértünk” – kezdte rendkívüli sajtótájékoztatóját a Magyar Nemzeti Bank elnöke. 

„Az, hogy 1920 utáni száz év legjobb gazdaságtörténeti tíz évét produkálta Magyarország, az nem mentesített bennünket egy új támadás terhe alól”

– folytatta Matolcsy György. Hozzátette: „A vírus megtámadta Magyarországot, megtámadta a szervezetünket, a megtámadta a kormányzat, állam működését, a családokat, megtámadta a gazdaságot, és ha hagyjuk, megtámadná a pénzügyeinket is.” 

„Öt olyan lépésre térnék ki, amelyek közül mindegyik, és együtt az egész csokor alkalmas arra, hogy a pénzügyeinket stabilan, védett állapotban tartsa. Sőt, arra is alkalmasak, hogy a Magyar Nemzeti Bank támogassa a kormányzat gazdasági újraindítási programját”

– vezette fel a jegybank intézkedéseit. Az öt lépés:

  1. A jegybank visszahozza a Növekedési Hitelprogramot 1000 milliárd forint értékben, amit megtoldanak még 500 milliárddal az NHP pluszból. A hitelt 2,5 százalékon lehet felvenni, de a bankoknak adnak plusz négy százalékot, cserébe rövid, kéthetes hitelelbírálást kérnek.
  2. A Növekedési Kötvényprogram megjavítása: tíz év helyett 20 évre nő a futamideje, a vállalatok 20 milliárd helyett 50 milliárd forinthoz juthatnak.
  3. A jegybank nyereségéből 250 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe.
  4. Nullára vitték le a bankrendszer tartalékszintjét, ezzel 250 milliárd forintot szabadítanak fel.
  5. 1500 milliárd forinttal növelték a bankrendszer likviditását. 

„Ezekkel a lépésekkel 3000 milliárd forint új forrást adott a jegybank”

– mondta Matolcsy.

link Forrás

„A kormány által kidolgozott gazdaságvédelmi akcióterv célja, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a koronavírus tönkretesz” – mondta a miniszterelnök hétfőn a második gazdaságvédelmi akcióterv bemutatásakor. Orbán Viktor akkor öt pontban részletezte tervét:

  1. A rövidített munkavégzés esetén kész a kormány átvállalni a bérköltség egy részét. A miniszterelnök szerint ez a „bértámogatásnak egy speciális magyar formája lesz”.
  2. Beruházástámogatás mintegy 450 milliárd forint értékben.
  3. Nemzetgazdasági szempontból fontos ágazatok, például a turizmus, az építőipar, a logisztika, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság. a film- és a kreatívipar célzott támogatása.
  4. Kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak majd magyar vállalkozásoknak, mintegy 2000 milliárd forint értékben.
  5. Család- és nyugdíjvédelmi intézkedések, többek közt a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

„A kormány 9200 milliárd forintot biztosít a gazdaság megvédésére, ami, ha szükséges, még növekedhet”

– mondta Palkovics László kedden a program részletesebb ismertetésén