Orbán: Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyit hozunk létre

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

"Most olyan gazdaságvédelmi intézkedéseket kell hoznunk, amik átsegítenek minket az előttünk álló nehéz szakaszon," vezette fel a kormány gazdaságvédelmi akciótervét a miniszterelnök. A Facebookon közzétett videóban Orbán Viktor kijelentette: 

"a cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyi munkahelyet hozzunk létre."

A terv, aminek értéke a GDP 18-20 százaléka, három szakaszból áll: az első ütemen már túlvagyunk, többek közt ide tartozott a járulékcsökkenés és a hitelmoratórium. A 2020-as költségvetést átírták, a korábbi 1 százalékos hiánycélt 2,7 százalékra növelték, tette hozzá. 

A mai napon öt programot indítunk el,

mondta. Ezek az alábbiak:

1. Munkahelymegőrzés

A rövidített munkavégzés esetén kész a kormány átvállalni a bérköltség egy részét. A miniszterelnök szerint ez a "bértámogatásnak egy speciális magyar formája lesz."

2. Munkahelyteremtés

Beruházásokat fognak támogatni, mondta, mintegy 450 milliárd forint értékben.

3. Kiemelt ágazatok

Olyan nemzetgazdasági szempontból fontos ágazatok szerepelnek itt, amiket kiemelten fontos újraindítani, ismertette a kormányfő. Ilyen szerinte a turizmus, az építőipar, a logisztika, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság. a film- és a kreatívipar. 

4. Vállalatok finanszírozása

Kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak majd magyar vállalkozásoknak, mintegy 2000 milliárd forint értékben.

5. Család- és nyugdíjasvédelem

Ennek egy, Orbán szerint a legfontosabb elemét ismertette: négy részletben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. 

2021 februárjában a nyugdíjasok plusz egy heti nyugdíjat fognak kapni, és ez történik 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben.

"Nehéz időket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra,"

zárta a videót Orbán.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér