Litvániában útakadályokkal fékezik meg a húsvéti utazgatást

külföld
2020 április 08., 18:40

Litvániában útakadályokat létesítenek a települések határában az új típusú koronavírus-járvány fékezése érdekében, így akarják betartatni a húsvéti ünnepekre bevezetett utazási tilalmat - közölte a vilniusi kormány szerdán.

Országszerte 300 rendőrségi ellenőrzőpontot hoznak létre, hogy péntek estétől húsvét hétfő estig minden járművet igazoltassanak - mondta Renatas Pozela litván rendőrfőfelügyelő. A rendőrség és a katonai rendészet 3000 tagját mozgósítják, hogy az ellenőrzőpontokon és az utakon járőrözve betartassák a szabályokat. A tilalom alól kivételt képeznek azok, akik munkába mennek vagy onnan hazatérnek, illetve azok is, akik egy másik lakásukat keresik fel.

De mentesülnek azok is, akik családjukat mennek meglátogatni egy haláleset miatt.A következő hétvége kirívó jelentőséggel bír majd” - hangsúlyozta Saulius Skvernelis miniszterelnök. „A karantén sikeresen ellaposította a járvány görbéjét az utóbbi tíz napban, ezért fontolgatjuk, hogy a jövő héten lazíthatunk a kijárási tilalmon. Ha viszont újabb tetőzést tapasztalunk, akkor mindebből nem lesz semmi” - tette hozzá Skvernelis. A 2,9 millió lakosú Litvániában eddig 912 fertőzöttet regisztráltak, tizenöten pedig elhunytak a kórban. (Reuters/MTI)