Megszereztük a kormány tervét a rövidített munkaidő támogatási módjára

gazdaság
2020 április 08., 12:41

A kormány keddi gazdaságmentő bejelentései közül a legtöbb embert a rövidített munkaidőt kompenzáló támogatás érinthet. Ez alapján az állam kiegészíti azok fizetését, akiknek munkaidejét - és így a bérét is - a munkaadója csökkenteni kényszerült. 

Az intézkedés pontos részletei egyelőre nem ismertek, de a 444 birtokába került egy április elején készült kormányzati munkaanyag, amely alapján látható, hogy milyen elképzelések mentén dolgozzák ki az erről szóló rendeletet. Az eddig bejelentett részletek egybevágnak a tervben szereplőkkel.

Legfeljebb a bér 70 százalékáig, 75 ezres plafonnal

A terv szerint a támogatás azoknak járna, akiknek a munkaidejét minimum 15 és legfeljebb 50 százalékkal csökkentették. A másik feltétel az volna, hogy a kiesett munkaidőben képzéseket szervezzenek a munkahelyek a támogatott dolgozóknak. E képzések megszervezését, kitalálását a munkaadókra bíznák.

A támogatás a kieső bér 70 százalékát fedezi, és legfeljebb 214.130 forintos nettó fizetésig száll be a kormány. 

Nézzünk egy konkrét példát, hogy érthetőbb legyen, hogyan lehet a lehető legtöbb pénzt kiszedni ebből a rendszerből:

  • Valaki mondjuk nettó 214.130 forintot keres (a minimálbér dupláját), így a lehető legtöbbet, amihez a támogatást még hozzá lehet igazítani. Ha többet keresne, akkor is csak a fizetésének eddig a részéig számítják a támogatást.
  • A munkaadója a szabályok szerinti legtöbb, 50 százalékos rövidítést rendeli el a munkaidejében, azaz csak napi négy órát kell dolgoznia, és csak ezután kap tőle fizetést, 107.065 forintot.
  • A munkahely a járási munkaügyi hivatalnál kéri a támogatást. Rögtön jelzi, hogy milyen képzéseket tart a dolgozóknak a felszabaduló 4 órájukban. 
  • A kormány a kieső munkaidő után járó bér 70 százalékát kifizeti a dolgozónak, ez ebben a konkrét esetben 74.945 forint lenne. 
  • Vagyis 107.065 forint helyett 182.010 forint lesz a dolgozó nettója, és így csak 32.120 forinttal csökken a fizetése, és nem 107.065-tel.
  • A kiegészítést a terv szerint május, június és július hónapokra lehetne igénybe venni. 
  • A munkáltatónak vállalnia kell, hogy augusztusban nem rúgja ki a támogatott dolgozót. A védettség szeptemberre megszűnik. 

A terv szerint ez a lehető legnagyobb kedvezmény, amit ki lehet szedni a rendszerből. Ha valaki nettó 214 ezernél kevesebbet keres, vagy 50 százaléknál kevésbé csökkentették a munkaidejét, akkor ennél kisebb támogatásra lenne jogosult, és az se kaphat magasabb támogatást, akinek több volt a fizetése. 

Az igényléshez nyilván az is szükséges, hogy a munkaadó a szokásos fizetésnek legalább a felét állja a támogatási időszakban is.

1 millió dolgozó átlag 64,5 ezer forintos támogatásával számol a kormány

A kormány munkaanyagában szereplő számítások szerint 1 millió ember kaphatja meg ezt a támogatást, és fejenként átlagosan havi 64,5 ezer forintos állami bérkiegészítéssel számolnak, azaz nem sokkal kevesebbel, mint amivel a fenti példában számoltunk. Azaz a kormány várakozásai szerint a többség a maximumot tudja majd kiszedni a rendszerből.

Az intézkedés várható költsége havi 64,53 milliárd forint lesz, a három hónapra tehát 193,6 milliárd. Ennek több mint 13 százalékát a kormány EU-s támogatásból, az Európai Bizottság járvány idejére előirányzott munkahely-támogatási keretéből fizetné ki. 

A kormány munkaanyaga szerint 26 milliárd forintnyi EU-s támogatást tudnak majd itt elkölteni. Ehhez képest a kormány politikusai arról beszélnek, hogy az EU nem segít járvány idején. 

Az osztrák példa ennél bőkezűbb

A rendszer bevallottan német-osztrák példára született. Megnéztük ezért, hogyan néz ki ott a támogatás a gyakorlatban. 

Az osztrák rendszerben 90 százalék határa a munkaidő csökkentésének, szemben a magyar változatban szereplő 50 százalékkal. Ha a munkaadó semmit sem tud fizetni (és így semmit sem kell dolgozni), a támogatás akkor is jár. A támogatott dolgozónak nem kell képzésre járnia, sőt, akár vállalhat máshol más munkát is ha tud és akar, felszabaduló szabadidejében. A minimum 10 százalékra előírt munkaidőt lehet tömbösíteni is, a három hónap alatt átlagosan számítják ki a munkával eltöltött időt.

Míg a magyar rendszer a kieső bér 70 százalékáig, de legfeljebb 75 ezer forintig vehető fel, addig az osztrák keretek így néznek ki:

  • 1.700 euró havi bruttó fizetésig a fizetés az addigi nettó fizetés 90%-a
  • 2.685 euró havi bruttó fizetésig a fizetés az addigi nettó fizetés 85%-a
  • 2.686 euró havi bruttó fizetéstől a fizetés az addigi nettó fizetés 80%-a
  • 5.370 euró fölötti jövedelmi részekre nem jár támogatás.