Spanyolországban 30 ezer családot tesztelnek koronavírusra

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A spanyol egészségügyi minisztérium becslése szerint az országban koronavírussal fertőzöttek több mint 90 százalékát jó eséllyel nem regisztrálták az országban. Abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy az országban a fertőzöttek száma jóval magasabb lehet a ténylegesen regisztrált 140 ezernél, és egyes kutatások szerint akár több millióan lehetnek, akik megfertőződtek a vírussal, és így akár tünetmentesen is, de fertőzhettek másokat.

Üres utcakép BarcelonábanFotó: Joan Valls/NurPhoto via AFP

Az El Pais cikke szerint ezért a minisztérium egy tömeges tesztelési programot indít, hogy reálisabb képük lehessen a vírus elterjedéséről. A tervek szerint a jövő héten indul, összesen három héten át tartó kampány során 30 ezer családot, azaz több mint 62400 embert fognak tesztelni. A cél az, hogy így jussanak pontosabb képhez azzal kapcsolatban, hogy a hivatalos adatokhoz képest mekkora lehet a vírus elterjedtsége a spanyol társadalomban. 

Európa országai közül Spanyolország volt eddig az egyik leginkább kitett ország a vírusnak, keddi adatok szerint 13798 halálos áldozata volt ott a koronavírusnak. Becslések szerint a legsúlyosabban érintett régiókban, például Madridban a fertőzöttek aránya akár 40 százalék is lehet az összlakosságon belül a járvány végére, míg az országos átlag egyes becslések szerint 15 százalék körül alakulhat. Ugyanezen becslések szerint jelenleg a spanyol társadalom 5 százaléka kapta el a vírust, ami 2,35 millió embert jelent, és a jelenlegi hivatalos adatoknál tizenötször nagyobb fertőzöttségi adatot. 

Ha meglesznek a tömeges tesztelési eredmények, akkor a kormány ezek alapján dönthet majd arról, hogy a továbbiakban milyen korlátozó intézkedések fenntartására lehet szükség, és miken lehet lazítani. 

A programban önkéntes alapon lehet majd részt venni, de a hatóságok arra számítanak, hogy sokan fognak jelentkezni, hiszen a koronavírus súlyos válságot okozott a társadalom számára, és mindenki tisztában van a hatásaival.  Az eddigi tervek alapján a kiválasztott háztartásokba egy gyorstesztet fognak eljuttatni, és ha az negatív eredményt ad, akkor megbízhatóbb PCR-teszttel is ellenőrzik a családtagok egészségét. Majd az egészet megismétlik 21 nappal később. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér