Müller Cecília: Már több mint száz koronavírus-fertőzöttet találtak a Pesti úti Idősek Otthonában

koronavírus
2020 április 09., 09:41

A Pesti úti idősek otthonában már több, mint 100 fertőzöttet tartanak nyilván, ez most, az operatív törzs sajtótájékoztatója előtti percekben jutott az operatív törzs tudomására - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília szerint a járványügyi hatóság emberei most is a helyszínen vannak, és a vírus további terjedésének megakadályozásán dolgoznak. „Tovább folynak a vizsgálatok, magam is el fogok most már menni a helyszínre, mert szükségesnek tartom látni, hogy tényleg az az intenzív munka folyik-e ott, ami ezt a terjedést megakadályozza - mondta.

A Pesti Úti Idősek otthonában még múlt pénteken találtak 5 koronavírus-fertőzöttet az otthon lakói körében, keddre pedig már 65-re emelkedett a teszteléssel beazonosított esetek száma. Dolgozók és lakók is voltak a megbetegedettek között. Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján már 4 halálos áldozatról is beszélt az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília most bejelentette, hogy az operatív törzs a napokban egyéni védőeszközöket juttat el az idős otthonokba: kormányhivatalokon keresztül több mint 2 millió sebészi maszkot és háromszázezer kesztyűt.

58 koronavírusos ember lélegeztetőgépen

A hazai koronavírus-járvány legfrissebb adatai: „980 fő beteget tartunk most számon Magyarországon, sajnos 8 társunk hunyt el a tegnapi nap folyamán a vírusfertőzésben. Egyikük 48 éves, de krónikus alapbetegséggel rendelkezett, így különösen veszélyeztetett volt” - mondta Müller Cecília

Jó hírként közölte, hogy a kórházakban 5 beteget tudtak levenni az orvosok lélegeztetőgépekről, közülük hárman már az intenzív osztályt is elhagyhatták.

58-an viszont továbbra is lélegeztetőgépen vannak, őket még intenzív osztályokon kezelik - mondta a tisztifőorvos.

Lakatos Tibor alezredes elmondta, 32 kórházba juttat most el az operatív törzs védőfelszereléseket, és a házorvosok, házi gyerekorvosok, ügyeletet ellátó fogorvosok is átvehetnek majd ilyeneket a megyei mentőállomásokon. Tegnap is négy repülőgép érkezett: egy Hongkongból, három pedig Kínából egészségügyi védőfelszerelésekkel megrakodva - mondta Lakatos.

Lakatos Tibor sajtókérdésre azt is elmondta, a kijárási korlátozásokat megszegőknek kiosztott rendőrségi figyelmeztetésének napról napra emelkedő számából is látszik, hogy „fogy a lakosság türelme” a járvány elleni intézkedésekkel kapcsolatban. „Azt látjuk, hogy a legtöbb szabálytalanságot azzal követik el az emberek, hogy csoportosan járják az utcákat” - mondta Lakatos.

Tesztelik-e a kínából érkezett maszkok minőségét? - kérdezte az Index. Müller Cecília szerint, ha az egyéni védőfelszerelések CE jelzéssel vannak ellátva, az azt jelenti, hogy az Európai Unióba való behozataluk megengedett, és az EU-ban szabadon forgalomba hozhatók. Ezeknek a termékeknek a minősítése megtörtént, tehát felhasználhatók - mondta a tisztifőorvos.

Ma is küldtünk kérdéseket az operatív törzsnek, többek között arról:

  • Mekkora az intenzív-terápiás ágy kapacitás jelenleg?
  • Hány százaléka van kihasználva?
  • Hány koronás beteg szorul jelenleg intenzív terápiára?

Feltettünk a járványügyi hatóságok tesztelési munkájával, valamint a fertőzöttség mértékére vonatkozó számításaikkal kapcsolatos kérdéseket is. Egyiket sem olvasta be Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője (igaz, az intenzív terápiára szoruló koronavírusos betegek számát firtató kérdésünket végül megválaszolta Müller Cecília).