Tisztifőorvos: A Pesti úti idősotthon fertőzöttjei közül már négyen életüket vesztették

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral kiegészülve tartotta napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Minden családot érint a járványhelyzet, sokaknak kell most egyszerre helytállni a munkahelyén és otthon is, kezdte Novák Katalin. A családokat továbbra is támogatja a kormány, 

az államtitkár új intézkedésekről nem számolt be,

 a már korábban bejelentetteket öt pontban foglalta ezeket össze:

  1. Megvédi a kormány a családtámogatásokat, tehát nem csoportosít át onnan forrást gazdaságvédelemre.
  2. Munka segély helyett.
  3. A veszélyhelyzet átvészelésének segítése. Pl. hitelmoratórium, a gyes-gyed-fizetése a veszélyhelyzet végéig.
  4. A fiatalok támogatása. Pl. az automatikusan életbelépő diákhitel-moratórium. 
  5. Az idősek védelme. Pl. a receptkiadás egyszerűsítésének bevezetése, a 65 évnél felettieknek fenntartott idősáv a boltokban.

Tájékoztatóját Novák azzal zárta, hogy bár az idei húsvét mindenkinek nehéz lesz és más az eddigiekhez képest, de türelmet és fegyelmet kért, a közösség érdekében.

Az elmúlt 24 órában 11-en vesztették életüket Magyarországon, köztük voltak olyanok, akik a Pesti úti Idősotthonból került kórházba,

kezdte tájékoztatóját az országos tisztifőorvos. Így már négy Pesti úti fertőzött hunyt el koronavírus fertőzés következtében. Müller Cecília hozzátette: nemcsak a Pesti úti otthon érintett, hanem más intézmények is. Idejében léptek, minden hatósági intézkedést bevezettek, mondta. 

Nőtt a gyógyultak száma, már 94-en hagyhatták el a kórházat, a két lélegeztetőgépről lekerült beteg is jól van,

 jelentette be.

Az operatív törzsnek szerdán is küldtünk kérdéseket, csak egyre érkezett válasz. 

Tervezik-e az egyetemi és kutatóintézetekben levő qPCR készülékek kapacitásának bevonását a tesztelésbe? 

A négy egyetem jelenleg is kijelölt laboratóriumként működik, mondta Müller, a keddi napon vonták be a körbe a Korányi Pulmonológiai Intézetet. A rendelkezésre álló laborkapacitás jelenleg elegendő, tette hozzá. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó