Orbán: A járvány tetőzésekor 8000 lélegeztetőgépre lehet majd szükség

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Orbán Viktor volt a Kossuth Rádió vendége péntek reggel. A beszélgetés során többek között elmondta, hogy a tömeges fertőzések irányába halad az ország, és azért vártak ki a korlátozó intézkedések meghosszabbításával, mert felmerült, hogy szigorításra lesz szükség. Végül nem szigorítottak, csak fenntartották a kijárási korlátozásokat, és a polgármestereknek adták meg a lehetőséget, hogy helyi szinten hozzanak ilyen döntéseket. 

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy ő még nem látja Magyarországon a fényt az alagút végén, de más országokban már látni ezt. A kormány elsősorban Ausztriára figyel, ami a mi 'nagyméretű laboratóriumunk', mert ott minden hamarabb történt meg, és az ott meghozott intézkedések fényében tud a magyar kormány is döntéseket hozni. 

Orbán kitért arra is, hogy az egészségügyi dolgozók 20 százaléka fertőződhet meg a nemzetközi tapasztalatok alapján, és a járvány tetőzésének idején 7500-8000 intenzív kórházi ágy és lélegeztető gép kellhet. És míg 'normális békeidőben' nagyjából kétezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre az országban, ezért most ezt a számot kell felfuttatni, illetve orvosokat és ápolókat kell átképezni, akik tudják ezeket kezelni. 

A miniszterelnök szerint az ország védekezése annyiban sikeres, hogy sikerült lassítani a járvány terjedését, és ezzel időt nyerni, de a nagy megpróbáltatások még előttünk vannak. Ez most a felkészülés időszaka, pont mint a sportban Orbán szerint: ha jól akarsz teljesíteni, akkor az edzőtáborban is rendesen kell dolgozni. 

A gazdaság jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy szokás szerint a jegybank megint a leginkább optimista, de azért addig Orbán sem menne el, hogy ő is 2-3 százalékos növekedésben bízzon, ugyanakkor szerinte nem szükségszerű az a hatalmas méretű visszaesés sem, amiről hallani. Londoni pénzügyi elemzőket idézve mondta azt, hogy szerintük Magyarországnak van egy esélye arra, hogy jól jöjjön ki ebből az egész helyzetből, ehhez csak egy jó terv kell, és azt jól kell végrehajtani. 

Orbán Viktor elmondta, hogy ugyan Brüsszel engedné most a költségvetési hiány megnövelését, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a hiányunk 3 százalék alatt maradjon. Orbán szerint ugyanis nagy ára lesz az eladósodásoknak, akik most nyakló nélkül élnek ezzel a lehetőséggel, azokat pár hónap múlva a hitelezők és a spekulánsok dróton fogják rángatni. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér