Tovább javul a napi halálozási szám Spanyolországban

külföld
2020 április 11., 10:38

Az elmúlt 24 órában 510-en haltak meg Spanyolországban a koronavírussal összefüggésen, ami a legkisebb napi halálozási adat március 23-a óta (akkor 462 volt). Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy a spanyolországi járvány a stabilizációs szakaszba lépett: április 2-án még 950-en, a hét első felében pedig nagyjából 750-en haltak meg naponta.

Spanyolországban eddig összességében több mint 160 ezer fertőzést és 16 ezer halálesetet regisztráltak. A napi új fertőzésszám három százalékos növekedést mutat, ehhez képest március végén 12, azelőtt pedig 20 százalék volt, írja a Guardian.

A szigorú kijárási korlátozások március 14-e óta vannak érvényben, és legalább április 26-ig biztosan maradnak. Pedro Sánchez miniszterelnök csütörtökön arról beszélt a parlamentben, hogy két hét múlva biztosan kénytelen lesz meghosszabbítani a veszélyhelyzetet.

Jövőhéten azonban valamelyest lazítanak a szabályokon, olyan emberek egy része is visszatérhet a munkába, akik építkezéseken, vagy nem létfontosságúnak minősülő gyárakban dolgoznak. A metró- és vonatállomásokon maszkot fognak osztani.

Az El País szerint a kormány szakértői közül sem mindenki értett egyet a döntéssel, egyikük azt mondta, észszerűbb lett volna tovább érvényben hagyni a legszigorúbb intézkedéseket.