IMF: a legrosszabb év lesz 2020 a Nagy Világválság óta, de jövőre jön a visszapattanás és Magyarország egészen jól megúszhatja

gazdaság
2020 április 14., 12:20

Egyszerre drámai és kifejezetten reményt keltő az IMF friss prognózisa a járvány lehetséges gazdasági következményeiről.

Drámai, mert a jóslatuk az, hogy az idei lesz a világgazdaság legrosszabb éve a huszadik század elejének Nagy Válsága óta, ami a fejlett világ gazdaságainak brutális visszaesesével járhat, a fejlődők enyhébb visszaesése mellett. 

Az IMF legfontosabb jóslatai idénre:

  • A globális gazdasági teljesítmény 3 százalékkal csökken, ahhoz képest, hogy januárban még 6,3 százalékos növekedést vártak.
  • A világ összesített GDP-je ezáltal 9 ezer milliárd dollárral csökken, ami több, mint Németország és Japán közös teljes gazdasági teljesítménye.
  • A világ fejlett gazdaságai átlagosan 6,1 százalékkal zsugorodnak.
  • Az Egyesült Államok GDP-je 5,9 százalékkal csökken, az eurozóna országaié 7,5 százalékkal, Olaszországé pedig 9,1-gyel.
  • A fejlődő piacok visszaesése várhatóan 1 százalékos lesz, ha Kínát nem számoljuk ide, akkor viszont -2,2 százalék.
  • Az egy főre vetített gazdasági teljesítmény a világ több, mint 170 országában fog csökkenni.

Vagyis olyanra számíthatunk, ami a nagyszüleink életében sem nagyon történt meg, akkora gazdasági esésre, amit még a második világháború sem tudott kiváltani.

Az IMF jelentése bizonyos értelemben mégis reményt keltő. A Valutaalap ugyanis azzal kalkulál, hogy a világ gazdasága 2021-ben máris visszapattan és 5,8 százalékkal növekszik majd. 

Vagyis, bár a világ gazdasági teljesítménye a jósolt korrekcióval együtt is gyengébb lehet jövőre a korábban, járvány nélkül előrejelzettnél, de a gyógyulás azonnal megkezdődhet és az IMF legalább nem kalkulál évekig tartó tespedéssel.

A magyar gazdaságra vonatkozó IMF-előrejelzés a helyzethez képest ezen belül is kifejezetten kedvezőnek minősíthető. A Valutaalap jóslata szerint idén 3,1 százalékkal esik vissza a teljesítményünk, ami jövőre cserébe 4,2 százalékkal nőhet.

AZ IMF összességében úgy látja, hogy a régiónk országai közül csak Szerbia úszhatja meg kisebb százalékos visszaeséssel a vírusválságot Magyarországnál. Ez a kifejezetten pozitív várakozás azért keltett meglepetést, mert a járvány kitörése óta készült elemzések és előrejelzések Magyarországot eddig inkább éppen a régió legnagyobb várható vesztesei közé sorolták, a Morgan Stanley elemzése például kifejezetten azt jósolta, hogy a környék legnagyobb, 5 százalékos GDP-csökkenését fogjuk elszenvedni.

AZ IMF szerint a magyar infláció nem szabadul el, a tavalyi 3,4%-os átlagos drágulást az idén 3,3%-os, jövőre pedig 3,2%-os áremelkedés követheti. Munkanélküliségben komoly növekedést várnak - a tavalyi 3,4 százalék után idén 5,4-et, de azt várják, hogy jövőre ez már 4 százalékra csökkenhet.