Emberiesség elleni bűncselekményként értékelik Trump döntését az egészségügyi szakemberek

külföld
2020 április 15., 05:53

Elég egybehangzó reakciókat sikerült kiváltania Donald Trumpnak kedd esti döntésével, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti befizetéseit az ENSZ Egészségügyi Világszervezetében (WHO). Az Egyesült Államok évi 522 millió dollárt fedez a WHO mintegy hatmilliárd dolláros költségvetéséből, vagyis Trump döntése nagyon komoly érvágást jelent pont a világjárvány idején. Ennek megfelelő volt bejelentése fogadtatása is.

Richard Horton, a világ egyik legfontosabb orvosi szakfolyóirata, a Lancet főszerkesztője például "emberiesség elleni bűncselekménynek" nevezte. "Minden tudósnak, minden egészségügyi dolgozónak, minden polgárnak lázadnia kell a globális szolidaritás ilyen szörnyű elárulása ellen" - írta.

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres szerepéből adódóan ennél jóval visszafogottabban, de hasonló szellemben nyilatkozott. Ő azt mondta, "nem most van az ideje" a források elvonásának, sem a WHO megkérdőjelezésének. "Ha majd végre sikerül lezárnunk ezt a járványt, akkor lesz ideje visszatekintenünk, hogy teljes egészében megértsük, hogyan bukkanhatott fel és terjedhetett el ilyen gyorsan a világon a pusztítás, és hogy az érintettek hogyan reagáltak" - mondta. Szerinte ezek a leckék alapvetőek lesznek ahhoz, hogy megküzdhessünk a jövőbeni járványokkal. De most nem alkalmas a helyzet arra, hogy forrásokat vonjanak el a WHO-tól, mondta.

Ugyanezt mondja Amesh Adalja, az USA egyik legjobb orvosegyeteme, a Johns Hopkins egészségbiztonsági központjának vezető kutatója is. "Nem egy járvány közepén kell ilyesmit csinálni" - mondta. Nahid Bhadelia, a Bostoni Egyetem infektológusa ennél keményebben fogalmazott, szerinte Trump döntése "totális katasztrófa". Mint mondta, a WHO az a platform, amelyen át az egyes országok megoszthatják adataikat, technológiájukat egymással a globális járvány leküzdésében. Laurie Garrett, a befolyásos Külkapcsolatok Tanácsának vezető kutatója szerint Trump döntése életekbe fog kerülni. "A WHO az egyetlen biztosítókötél, ami a legtöbb afrikai, latin-amerikai és csendes-óceáni államot védi" - mondta.

A WHO-t amúgy számos bírálat érte a járvány kezelése, illetve elsősorban amiatt, hogy túlontúl engedékenynek bizonyult Kínával szemben, illetve amiért még a világjárvány idején is elzárkózik Tajvan megsegítésétől. (Via The Guardian)