Ferenc pápa: Eljöhetett az ideje az egyetemes alapjövedelem átgondolásának

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Versengő, individualista, lehengerlő termelési és fogyasztási ritmust diktáló, extravagáns luxust és kevesek számára aránytalan nyereséget hozó civilizációnknak visszább kell váltania, újra kell terveznie és meg kell újítania önmagát”- írta húsvét vasárnapi, a társadalom peremén élőknek címzett levelében Ferenc pápa, aki a koronavírusjárvány utáni élet átgondolására biztatott. A szöveget a szemlelek.net fordította le magyarra teljes egészében.

Ferenc pápa húsvéti áldása a járvány idejénFotó: HANDOUT/AFP

„Ha a COVID-19 elleni küzdelem háború, ti egy valóságos láthatatlan hadsereg vagytok, akik a legveszélyesebb lövészárkokban küzdötök; olyan alakulat, amelynek nincs más fegyvere, mint a szolidaritás, a remény, a csapatszellem, mindezt újjáélesztve akkor, amikor senki nem képes önmagát megmenteni” - üzente a pápa a szegényeknek.„Tisztában vagyok vele, hogy szinte soha nem kaptok méltó elismerést, miután rendszerszinten gyakorlatilag láthatatlanok vagytok. A piaci megoldások nem érik el a perifériákat, ahol az állami védőháló alig vehető észre.”„Más erőforrásaitok sincsenek, amelyek ezeket helyettesíthetnék. Gyanakvással figyelnek benneteket, amikor társadalmi szervezeteken keresztül próbáltok túllépni a jótékonykodáson, vagy amikor ahelyett, hogy lemondólag megpróbálnátok reménykedve elkapni néhány lehulló morzsát a gazdasági hatalom asztaláról, kiálltok a jogaitokért.”

A pápa azokról is írt, akik járvány idején sincsenek abban a helyzetben, hogy otthon tudjanak maradni. „Milyen nehéz otthon maradniuk a kicsiny, düledező helyeken élőknek és a hajléktalanoknak! Milyen nehéz helyzetben vannak a menekültek, a szabadságukban korlátozottak, a függőségeiktől szabadulni vágyók. Ti vállvetve ott álltok mellettük, támogatjátok őket, hogy kevésbé nehéz és fájdalmas legyen az életük. Teljes szívemből hálával és köszönettel tartozom nektek.”

„Remélem, a kormányok megértik, hogy technokrata paradigmák (akár nemzetközpontúak, akár piaci alapúak) nem elegendőek ennek a válságnak vagy az emberiséget érintő más nagy problémáknak a kezelésére. Ma sokkal inkább, mint valaha, a személyt, a közösségeket és az embereket kell a középpontba állítani, összefogni a gyógyulásért, a gondoskodásért és a megosztásért. Tudom, hogy ti nem részesültetek a globalizáció előnyeiből. Nem élvezitek a felszínes élvezeteket, amelyek sokak lelkiismeretét elaltatják, miközben állandóan szenvedtek az általuk okozott károktól.  ”Ferenc pápa szerint 

„eljöhetett az ideje az egyetemes alapjövedelem átgondolásának, amely elismerné és méltányolná az általatok végzett tisztességes, alapvető feladatokat. Ez támogathatná és konkrétan meg is valósíthatná azt az egyszerre emberi és keresztényi ideált, hogy egyetlen munkás se maradjon jogok nélkül.”A pápa azt írta, bízik benne, hogy a mostani vészhelyzet „megszabadít bennünket a robotpilóta üzemmódtól, felrázza álmos lelkiismeretünket, s olyan humán és ökológiai megtérést eredményezhet, amely véget vet a pénz bálványimádatának, helyette az emberi élet és méltóság kerülhet a fő helyre”.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér