Von der Leyen: Az EU tagállamainak összehangoltan kell majd feloldani a korlátozó intézkedéseiket

külföld
2020 április 15., 17:56

"A tagállamoknak uniós szinten összehangoltan kell feloldalni a korlátozó intézkedéseiket, csakis az lehet kellően sikeres és pozitív hatással az Európai Unió társadalmi és gazdasági helyreállásra," mondta az Európai Bizottság elnöke szerdai online sajtótájékoztatóján. Ursula von der Leyen szerint le kell vonni a válság tanulságait az unió felkészültségének és ellenálló képességének javítása érdekében. Hozzátette, hogy három előfeltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy enyhítsenek a tagállamok a kijárási korlátozásokon:

  • a vírus terjedésének jelentős csökkenése,
  • elegendő rendelkezésre álló kapacitás az egészségügyben,
  • és széles skálájú tesztelés.

A megszokott élethez visszavezető út hosszú lesz, mondta Von der Leyen. Kiemelt fontosságúnak nevezte az időzítést, szerinte közösen kell meghatározni, hogy eljött-e az idő a kijárási korlátozások enyhítésének megkezdésére. Tovább kell erősíteni a nemzeti egészségügyi rendszereket erre az időszakra, tette hozzá, hogy megbírkozzanak a korlátozó intézkedések felszámolása után várhatóan emelkedő fertőzésszámmal. A Bizottság menetrendi tervezetében kiemelték:

az általános vészhelyzetet célzott kormányzati beavatkozással kell helyettesíteni az átláthatóság és a demokratikus elszámoltathatóság biztosítása érdekében.

(Euronews/MTI)