Eszter transzneműként tavaly még adhatott vért, de idén áprilisban már nem engedték neki

jog
2020 április 16., 19:40

„»De furcsa hangja van magának«. Már eleve ezzel a gúnyos megjegyzéssel fogadtak köszönés helyett, amikor beléptem a rendelőbe”

– meséli a 28 éves joghallgató, Berencsi Eszter, aki a hónap elején Egerből utazott Budapestig, hogy vért adhasson. Mint mondja, azért is jelentkezett, mert szerinte most igazán szükség van mindenki segítségére, a koronavírus miatt kialakult helyzetben, de egyébként is jár időnként véradásra. Náluk ez családi hagyomány, nagypapája például már a századik véradáson is túl van. A korábbiakkal ellentétben idén Eszter nem adhatott vért.

Eszter történetére a Facebookon bukkantam rá, ahol a nyilvános oldalán Hollókői népviseletbe öltözve látható. Ezen az oldalon igyekszik személyes élményeinek megosztásával segíteni azoknak, akik hasonló nehézségekkel küzdenek. Eszter transznemű. A nemi megerősítő műtéten két éve (2018) esett át, azóta új anyakönyvi kivonatot és új személyit is kapott. Azóta – tavaly júniusban – már volt véradáson, ahol teljesen zökkenőmentesen ment minden. Ezért sem érti, hogy most mi változott.

„Nálam alapvető dolog, hogy ezt elmondom. Az orvos előtt sosem titkolóznék arról, hogy transznemű vagyok. Tavaly is így tettem és idén is. 2019-ben büntetőjogi felelősségem tudatában írásba kellett adnom, hogy nem volt korábban férfival szexuális kapcsolatom, de idén már ez is kevés volt. Pedig nem volt. A műtétet megelőzően és az után sem. Sőt, azóta sem”

– meséli Eszter, akit idén április 9-én elutasítottak, és elmondása szerint meg is jelölték az adatbázisban egy „R betűvel kezdődő kóddal”. Az egri irodavezetőként dolgozó diáklány azt állítja szeretett volna jegyzőkönyvet felvenni az esetről, de erre sem volt lehetősége. Pedig éppen azért ment a Karolina úti vérellátó központba, mert azt a tanácsot kapta, Budapesten kevesebb valószínűséggel utasítják el, mint vidéken. (Eszter hematológiai szakvéleménnyel tudja bizonyítani, hogy semmilyen kockázati kritériumba nem esik bele egészségügyi szempontból.)

Az orvostól a helyszínen nem kapott érdemi magyarázatot a történtekre, a lány elmondása szerint csupán annyival indokolt, „felsőbb utasítást hajt végre” illetve, hogy „lehet, hogy egészséges a vére, a rendszerben viszont nem lehet így regisztrálni”. Eszter végül nem hívott rendőrt ( a jegyzőkönyv felvétele miatt), hazament, azzal a jótanáccsal, hogy „majd írjon egy emailt a panaszaival”. Az email megírása mellett ügyvédjét is felkereste.

Az OVSZ (Országos Vérellátó Szolgálat) azóta válaszolt Eszter levelére ahol kifejezték sajnálatukat, a negatív élmény miatt, és megköszönték, hogy segíteni akart, ugyanakkor érdemben nem indokolták a döntést.

„Emiatt is aggaszt, hogy a 33-as paragrafus (a Semjén Zsolt által benyújtott, T/9934 -es törvény - A szerk.) esetleg bevezetésre kerülhet.” - folytatja -„Egy transznemű ember így is rengeteg nehézséggel szembesül élete során, akár a munkahelyén, akár fiatal korában az iskolás évek alatt”. Eszter azt mondja, ezzel a törvénnyel rengeteg kellemetlen helyzetet okoznának a transznemű közösségnek a mindennapi élet során is, például a postán, sorban álláskor, vagy amikor valaki albérletet szeretne kivenni, de akár az országhatár átlépésekor, útlevélellenőrzésnél.

„Én egyébként teljesen el tudom fogadni, ha valakinek nem egyezik az ízlésével egy táncos műsor mondjuk amit a Pride-on lát. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy meglegyen a véleménye egy ruháról vagy egy előadásról. De nekem ez nem egy performansz, nekem ez az életem. Én nem tudok másként felkelni reggel”

- mondta.

Eszter azóta érzi magát önazonosnak és boldognak, mióta minden összhangban van: a neve, a papírjain szereplő neme és a külseje is. Mint mondja, azóta egészségesebbnek és kiegyensúlyozottabbnak érzi magát, mint valaha.

Eszter történetével kapcsolatban Dombos Tamás, a Hattér Társaság ügyvivője azt mondja, hogy az, ha egy véradáson a donor nem tudhatja meg, hogy milyen indokkal zárták ki, súlyos jogsértésnek számít. A legutóbbi változtatás a véradásra vonatkozó protokollban 2018 június 1-én történt, ekkor a “kockázatos szexuális magatartás” kritériumai közül kivették az "MSM" kapcsolatot (így nevezik a férfiak közötti szexuális kapcsolatot). Az MSM kapcsolat a fenti dátum óta kizáró ok a véradásra. A külső szabályzók előírásai miatt a kizárás nem feloldható - a protokoll szerint.

„Az OVSZ-nek 2018.szeptember 11-én küldtünk levelet, hogy tisztázzák, mire utal pontosan a ‘külső szabályzó’ kifejezés. Válasz nem jött a kérdésünkre. Ez után telefonon is beszéltem velük, kérték, hogy küldjem újra a levelem, ezt 2018. november 7-én meg is tettem, de érdemben azóta sem válaszoltak”

– mondta Dombos Tamás.

Kerestük az ügyben az OVSZ-t is, megkeresésünkre a cikk megjelenéséig nem válaszoltak. Válasz esetén cikkünket frissítjük.

Garamvölgyi Flóra
(Címlapfotó:  Bodzán Maya)