Nem szavazza meg a Fidesz az Európai Parlament járványhelyzetről szóló állásfoglalását

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Péntek délután szavaz az Európai Parlament arról az állásfoglalásról, amely összehangolt és közös fellépést sürget a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági kezelésében. A "COVID-19-világjárvány és annak következményei elleni küzdelemre irányuló összehangolt uniós fellépésről" című előterjesztés többek közt az egészségügyi kapacitások növelését és egy ambiciózus uniós költségvetés elfogadását sürgeti, egyúttal szolidaritásról biztosítva a legrosszabb helyzetben lévő tagállamokat, írja az Euronews. A dokumentum

a magyarországi veszélyhelyzeti szabályozásról megállapítja, hogy az nincs összhangban az európai értékekkel, mert határozatlan időre hirdetett rendkívűli állapotot.

"A nemzeti és/vagy uniós szinten hozott valamennyi intézkedésnek a jogállamisággal összhangban szigorúan a helyzet által megkövetelt mértéknek megfelelően kell arányosnak lennie, egyértelműen kapcsolódnia kell a jelenlegi egészségügyi válsághoz, időben korlátozottnak kell lennie," olvasható. A magyar mellett a lengyel kormányt is elítéli, mert az nem halasztotta el a választásokat a világjárvány idején, "ami veszélyeztetheti a lengyel állampolgárok életét, és alááshatja a szabad, egyenlő, közvetlen és titkos választások koncepcióját, ami a lengyel alkotmányban van rögzítve."  

Az állásfoglalásban az EP ismét sürgeti az Európai Tanácsot a folyamatban lévő hetes cikkely szerinti eljárások lefolytatására. 

Az Euronews szerint nagy többséggel fogadja majd el a parlament a javaslatot, hiszen minden frakció támogatja azt. A hírcsatorna szerint az Európai Néppárt képviselőcsoportja is támogatja a Magyarországot és a Lengyelországot elítélő részeket a szövegben. 

"Az európai parlamenti frakciókon átívelő baloldali-liberális-centrista, bevándorláspárti többség már hosszú évek óta indulatosan, nyilvánvaló hazugságokkal támadja Magyarországot, a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelemhez szükséges széles körű összefogás helyett most is a politikai és ideológiai vitákat helyezik előtérbe,"

olvasható a Fidesz-KDNP EP-képviselői által jegyzet péntek délelőtti közleményben, amiben bejelentik, hogy nem szavazzák meg az állásfoglalást, tartózkodni fognak. Szerintük az EP reakciója késő, amúgy sem váltja be a hozzáfűzött reményeket, és 

 "üresen kongó baloldali és liberális politikai kinyilatkoztatást tartalmaz".