Nem szavazza meg a Fidesz az Európai Parlament járványhelyzetről szóló állásfoglalását

POLITIKA
2020 április 17., 10:41

Péntek délután szavaz az Európai Parlament arról az állásfoglalásról, amely összehangolt és közös fellépést sürget a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági kezelésében. A "COVID-19-világjárvány és annak következményei elleni küzdelemre irányuló összehangolt uniós fellépésről" című előterjesztés többek közt az egészségügyi kapacitások növelését és egy ambiciózus uniós költségvetés elfogadását sürgeti, egyúttal szolidaritásról biztosítva a legrosszabb helyzetben lévő tagállamokat, írja az Euronews. A dokumentum

a magyarországi veszélyhelyzeti szabályozásról megállapítja, hogy az nincs összhangban az európai értékekkel, mert határozatlan időre hirdetett rendkívűli állapotot.

"A nemzeti és/vagy uniós szinten hozott valamennyi intézkedésnek a jogállamisággal összhangban szigorúan a helyzet által megkövetelt mértéknek megfelelően kell arányosnak lennie, egyértelműen kapcsolódnia kell a jelenlegi egészségügyi válsághoz, időben korlátozottnak kell lennie," olvasható. A magyar mellett a lengyel kormányt is elítéli, mert az nem halasztotta el a választásokat a világjárvány idején, "ami veszélyeztetheti a lengyel állampolgárok életét, és alááshatja a szabad, egyenlő, közvetlen és titkos választások koncepcióját, ami a lengyel alkotmányban van rögzítve."  

Az állásfoglalásban az EP ismét sürgeti az Európai Tanácsot a folyamatban lévő hetes cikkely szerinti eljárások lefolytatására. 

Az Euronews szerint nagy többséggel fogadja majd el a parlament a javaslatot, hiszen minden frakció támogatja azt. A hírcsatorna szerint az Európai Néppárt képviselőcsoportja is támogatja a Magyarországot és a Lengyelországot elítélő részeket a szövegben. 

"Az európai parlamenti frakciókon átívelő baloldali-liberális-centrista, bevándorláspárti többség már hosszú évek óta indulatosan, nyilvánvaló hazugságokkal támadja Magyarországot, a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelemhez szükséges széles körű összefogás helyett most is a politikai és ideológiai vitákat helyezik előtérbe,"

olvasható a Fidesz-KDNP EP-képviselői által jegyzet péntek délelőtti közleményben, amiben bejelentik, hogy nem szavazzák meg az állásfoglalást, tartózkodni fognak. Szerintük az EP reakciója késő, amúgy sem váltja be a hozzáfűzött reményeket, és 

 "üresen kongó baloldali és liberális politikai kinyilatkoztatást tartalmaz".