Az USA koronavírusos fertőzötteket deportált Guatemalába

külföld
2020 április 18., 03:59

Sokan fertőzöttek az új koronavírussal azok közül, akiket az Egyesült Államok repülőgéppel toloncolt haza a héten Guatemalába - közölte helyi idő szerint pénteken a guatemalai elnök.

Alejandro Giammattei szerint a repülővel érkezők közül az amerikai járványügyi hatóság (CDC) 12 embert véletlenszerűen kiválasztott és tesztelt, és ők mind fertőzöttek voltak. "A többség fertőzött volt" - mondta a gép utasairól Giammattei.

photo_camera Alejandro Giammattei  Fotó: JOHAN ORDONEZ/AFP

A fertőzött guatemalaiak hétfőn érkeztek a latin-amerikai országba, összesen 73 ember volt a repülőn. A hétfőn bejelentett tömeges fertőzések bejelentése után komoly politikai felháborodás tört ki a közép-amerikai országban, melynek egészségügyi ellátórendszere egyáltalán nem áll készen a járványra. 

Miután kiderült, hogy a gépen mennyien fertőzöttek, csütörtökön felfüggesztették az Egyesült Államokból Guatemalába tartó járatokat, melyeken kitoloncoltak kaptak volna helyet, a CDC pedig egy csapatot küldött az országba, hogy felmérjék a kitoloncolt emberek állapotát. Ők egyelőre egy guatemalai kórházban vannak elkülönítve. 

Az még nem világos, hogy hol és mikor fertőződtek meg, de azt lehet tudni hogy az amerikai Bevándorlási és Vámügyi Hivatal (ICE) azon intézményeiben, ahol a kitoloncolásuk előtti időszakban őrizetbe vett embereket tartják, 30 alkalmazott igazoltan megfertőződött a vírustól. (Reuters, MTI)