Tusk beszólt Orbánnak, erre a kormánymédia odaírta egy nácikat ábrázoló fotó alá, hogy azon a nagyapja látható

elmebaj
2020 április 19., 18:34

Az Orbánnal amúgy régi jó barátságban lévő, a Fidesz európai pártcsaládját vezető Donald Tusk pénteken mondott egy keményet a Spiegelnek: „Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra”, ami Németországban különösen keményen hangzik, mivel Schmitt ultrakonzervatív jogtudós, a hitleri diktatúra egyik jogi megalapozója, és lelkes híve volt.

A Magyar Nemzet már aznap arra kezdett el utalgatni, hogy a Néppárt elnöke megőrült, részeg volt, vagy a liberálisok ügynöke, de aztán Habony Árpád hírügynöksége, a V4NA és a Pesti Srácok találta meg a méltó választ, egy-két óra különbséggel:

közöltek egy nácikat ábrázoló fotót, és aláírták, hogy azon Tusk nagyapja látható.

A V4NA körmönfontabban járt el, azt írta a fotó fölé: „A 2005-ös lengyel elnökválasztási kampányban több fotót is közölt a sajtó, melyen, mint írják Donald Tusk nagyapja, Józef Tusk látható. A napvilágot látott képek közül néhány eredetét ugyan vitatták.” A Pesti Srácok viszont nem szarozott:

Ezek után már ki-ki kedvére válogathatott: az Origo a V4NA-t szemlézve hozta le a hamis képet, a Magyar Nemzet pedig még a fotó forrásának is a Pesti Srácokat adta meg. A sztorit megfuttatta a közmédia, és Schmidt Mária is kaján örömmel posztolta a képet.

Ami - egy történész számára elég nyilvánvalóan - hamis, vagyis nem Donald Tusk nagyapja van rajta, hiszen a sofőr az egyenruhája alapján az SS tagja, márpedig annak egy lengyel 1939-ben, a kép elkészülésének idején aligha lehetett a tagja. Másrészt pedig Józef Tusk csak 1944-ben lett a Wehrmacht - vagyis a német hadsereg, nem az SS - tagja.

Mindennek világosnak kellett volna lennie, ha a kormánymédia megadja a kép forrását, de ezt nem tették meg, pedig mily könnyen linkelhették volna a Bundesarchiv oldalát.

A hamisításra Rácz András történész, a Német Külügyi Intézet kutatója hívta fel a figyelmet, részletes hadtörténeti elemzéssel kimutatva a problémát.

link Forrás

Ahogy Rácz is említi, Donald Tusk nagyapja a fellelhető információk szerint 1944-ben néhány hónapot szolgált a Wehrmachtban, alighanem kényszersorozás után csatlakozva a hazáját megszálló német hadsereghez. Azelőtt a nácik munkatáborba is zárták. A sztori a 2005-ös elnökválasztási kampányban futott nagyot, amikor Tuskot támadták vele, de azt még az ősellenség Kaczynski-rezsim sem tűrte, amikor egy egyik konzuljuk 2017-ben egy Tuskot náciként ábrázoló fotót posztolt.

Amikor ezt a cikket írom, vasárnap este fél 9-kor, majdnem 24 órával járunk Rácz András posztja után, a független médiában az elmúlt órákban sorra jelentek meg a cikkek a hamisításról, de a képek még mind ott vannak, frissítés vagy pontosítás nélkül a kormánymédia és a kormánybiztos oldalain. 

Hogy egyébként mi köze van Tusk politikai véleményéhez a nagyapja múltjának, azt a nehéz kérdést a Pesti Srácok a következőképpen válaszolta meg: „Bár könnyű megoldásnak tűnik bárkit megítélni a felmenői tettei alapján, a jellemnek azonban mégis lehetnek olyan részei, amelyek genetikusak, így öröklődhetnek generációkon át.”