Meghalt Pulai Miklós, a magyar bankárok nagy öregje

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ott volt a magyar lakáshitelézés megteremtésénél, volt világbanki kormányzó, reformközgazdász a jegybankban, majd a kétszintű magyar bankrendszer létrehozásában is alapvető szerepe volt: 94 évesen meghalt Pulai Miklós. 

A neves közgazdász-bankár a magyar történelem legvéresebb kormányváltásainak túlélésével kezdte szakmai karrierjét: 1956 februárja és 1957 februárja között volt pénzügyminiszter-helyettes. Mivel a forradalomban később szerepet vállalt, kizárták az állampártból. Utána dolgozott az OTP-nél, ahol a Portfolio szerint az ő elképzelései alapján kezdték meg a lakásépítések finanszírozását.

1963-tól dolgozott a Magyar Nemzeti Bankban, ahol a reformközgazdászok csoportjának meghatározó figurája volt. 1968 és 1980 között a jegybank első elnökhelyettese volt, aztán 1980-ban kinevezték az Országos Tervhivatal elnökhelyettesének.

1982 és 1989 között a Világbank magyarországi kormányzója volt. 1988-ban a Németh-kormány gazdasági reformbizottságának elnökhelyettese. A rendszerváltás után 11 éven át ő volt a Magyar Bankszövetség főtitkára és alapvető szerepe volt a modern bankrendszer létrehozásában.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér