Müller Cecília: Egy fertőzött környezetében 30 laborvizsgálat történik

járvány
2020 április 21., 10:46

A WHO tesztelésre vonatkozó ajánlása szerint egy beazonosított fertőzött környezetében legalább 10 laborvizsgálat elvégzése ajánlott a további fertőzések beazonosítására, ehhez képest a magyar hatóságok fertőzöttenként 30 ilyen tesztet végeznek el, így tehát teljesítik a nemzetközi elvárásokat - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

A jelenleg 2096 beazonosított fertőzöttre jutó 213 elhunyt személy nagyjából 10 százalékos halálozási arányt jelent, ami nemzetközi összehasonlításban nagyon magas arány, és azt jelenti, hogy inkább a súlyosabb esetek kerülnek a hatóságok látóterébe. Ezt a helyzetet a magyar járványügy tesztelési gyakorlata okozhatja, ezért tettük fel a kérdést, hogy a tervez-e változtatni rajta a tisztifőorvos hivatala.

Ha közvetlenül nem is a kérdésünkre válaszolt, erre reagálhatott a fenti kijelentésével Müller Cecília.

A tisztifőorvos részletezte még a járvány hazai alakulásának kedd reggeli friss adatait. Ezek szerint Budapestről és Pest megyéből kerül ki a fertőzöttek kétharmada, ezek után Fejér megyéből és a határ menti megyékből regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.

„Egyértelmű, hogy a jelentős számú fertőzéseket a zárt intézményekben detektáljuk legnagyobb számban, idősotthonokból, és azokról a kórházi osztályokról, ahol koronavírusos beteget kezelnek” - mondta Müller, hozzátéve, az idősotthonok közül most három nagyobb létszámú intézményben van kritikusan sok beteg.

A Pesti úti Idősek Otthonában a minap fejezték be a járvány robbanása után az otthonban maradt lakók és az őket gondozó dolgozók tesztelését.

  • 241 lakó közül 51 fertőzöttet
  • 41 dolgozó közül 4 fertőzöttet találtak,

akiknek az elkülönítéséről gondoskodtak, és az otthont újból fertőtlenítették a hatóságok.

Müller Cecília a járvány tetőzésének kezdetét május 3-ra tevő miniszterelnöki nyilatkozattal kapcsolatban elmondta, maga a tetőzés és a járvány lecsengése is egy hosszabb folyamat lesz, de úgy tűnik, „a járványgörbe ellaposodásával lehetőség van arra, hogy Magyarország olyan kevés veszteséggel, érintettséggel vészelje át a járványt, amennyivel egy pandémia esetén egyáltalán lehet.”