Az Emmi miniszteri tanácsadója szerint május első-második hetében tetőzik a járvány Magyarországon

Egészségügy
2020 április 23., 06:49

„A számításaink szerint bízunk abban, hogy május első-második hetére elérjük a tetőzést, ez pedig azt jelenti, hogy utána lassan elkezdhet konszolidálódni a helyzet” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kollár Lajos érsebész, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri tanácsadója.

Az orvos a lapnak adott interjújában beszélt arról is, hogy azért kellett ilyen sok kórházi ágyat felszabadítani, mert „ha berobban a vírus, nem szeretnénk, hogy egyetlen magyar beteg is ellátatlan maradjon”.  Reagált a hírekre is, melyek szerint nagyon beteg embereket küldenek haza a kórházakból a járvány miatt: erről azt mondta, „minden kórházigazgatónak, együttműködve a kezelőorvosokkal, mérlegelnie kell, kik azok, akik hazabocsáthatók és kik azok, akik további intézeti kezelésre szorulnak”. Azt mondta, elég hely van a rehabilitációs intézményekben, és hozzátette: „kétségtelen, hogy ez nehéz­ségekkel jár, nehezen viselik el a betegek, hogy áthelyezik őket a megszokott helyükről”.

A miniszteri biztos beszélt arról is, hogy az Emmi szimulációja eddig jól jelezte előre a fertőzések számát, de attól még előfordulhatnak nem várt események. A tesztelések alacsony számát azzal indokolta, hogy a gyorstesztek nem elég megbízhatóak.

Számításaik szerint május első-második hetére elérjük a tetőzést Magyarországon. „Ez azt jelenti, hogy utána lassan elkezdhet konszolidálódni a helyzet, és reményeink szerint nyár közepére visszaállhat a megszokott életünk”.

A modellt egyébként, amiről Kollár Lajos beszélt, elkértük az Emmitől, de sajnos eddig nem válaszoltak megkeresésünkre.