Az utolsó szénerőművet is bezárták Ausztriában

klímaváltozás
2020 április 23., 07:21

A múlt héten Ausztria hivatalosan is bezárta az utolsó még működő szénerőművét, és ezzel a második EU-s országgá váltak, amely áramtermelésében teljesen lemondott a szénenergiáról. Az első Belgium volt, még 2016-ban, írja az Euractiv

A Mellachnál működő erőmű a legnagyobb osztrák áramszolgáltató, a Verbund irányítása alatt állt, tavaly jelentették be a bezárását. Környezetvédő szervezetek már régóta küzdöttek ezért. Végül az idei fűtési szezon végén kapcsolták le végleg. 

Az  energetikáért és környezetvédelemért felelős osztrák miniszter, Leonore Gewessler történelmi lépésnek nevezte a történteket, és hozzátette azt is, hogy 2030-ra száz százalékban zöld forrásokból fogják biztosítani az ország energiafogyasztását. 

Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter
photo_camera Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter Fotó: Barbara Loschan/APA-PictureDesk via AFP

Az EU-s szénerőművek bezárásáért küzdő Europe Beyond Coal kampányigazgatója, Kathrin Gutmann szerint azzal, hogy Ausztria is szénmentessé vált, világossá vált, hogy a szénhasználat befejezése nem lassult le az egészségügyi és gazdasági nehézségek ellenére sem, melyekkel szembe kell nézzünk. 

Ugyanakkor környezetvédők emlékeztettek rá, hogy arról még szó sincs, hogy Ausztriában teljesen szénmentessé vált volna az ipar: jelenleg a Voestalpine acélmű az ország legjelentősebb széndioxid-termelője. A vállalat már jelezte, hogy a nagyolvasztó kemencéikből hármat elektromosra terveznek cserélni a közeljövőben. 

Előrejelzések szerint amúgy 2022-re Franciaországban és Svédországban, 2023-ra Szlovákiában és Portugáliában, 2024-re Nagy-Britanniában, 2025-re Írországban és Olaszországban, majd 2028-ra Görögországban, 2029-re Hollandiában, Finnországban, 2030-ra pedig Magyarországon és Dániában számolhatják fel teljesen a szénenergia használatát az áramtermelésben.