A Semmelweis Egyetem rektora szerint jól állunk, de veszélyben vannak a kórházak, az idősotthonok és a hajléktalanszállók

Egészségügy
2020 április 24., 10:35

Mérsékeltnek írta le a magyarországi járványhelyzetet Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy külföldi diákoknak tartott videokonferencián. Az előadás - amiben eddig nem publikált adatokat is bemutatott – nem nyilvános formában került fel a Youtube-ra. 

Orbán Viktor kormányfővel szemben Merkely Béla rektor
photo_camera Merkely Béla Orbán Viktorral szemben március 26-án Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A kormány és az egyetem intézkedéseinek összefoglalása után Merkely a hivatalos fertőzésszámokról beszélt, amelyek más országokkal összevetve kis mértékben növekednek. A két hét alatt regisztrált első 50 eset után azokon a napokon, amikor száznál több fertőzöttet azonosítottak, legalább felerészben intézményi terjedés állt a háttérben. 

Merkely az előadás későbbi szakaszában azt a következtetést vonta le, hogy

a járvány nem eszkalálódik a népességben, nincs tömeges fertőzés, viszont veszélyben vannak a kórházak, idősotthonok és hajléktalanszállók.

link Forrás

A rektor az azonosított fertőzöttek életkori megoszlását is bemutatta, amit amúgy nem tesznek közzé a hivatalos koronahonlapon. Többségük az idősebb korosztályból kerül ki, hiszen elsősorban kórházakban és idősotthonokban tesztelnek.

photo_camera Fotó: Semelweis Egyetem/Youtube

Egy másik dián az április 22-ig lélegeztetőgépre szorult 96 beteg adatait sorolta:

  • 37-en meghaltak,
  • 11 embert levettek a lélegeztetőgépről,
  • átlagéletkoruk közel 70 év, 
  • közel 68 százalékban férfiak,
  • az elhunytak átlagéletkora 75 év, majdnem 60 százalékban férfiak,
  • átlagosan 10 napot töltöttek lélegeztetőgépen.

A koronavírusban meghaltak jelentős többsége azonban sosem került lélegeztetőgépre.Merkely szerint alacsonynak számít az egymillió főre vetített, koronavírus által okozott magyarországi halálozások száma, és akkor is kedvezőnek látszik a helyzet, ha az előző évek azonos időszakához hasonlítjuk az idei országos halálozási statisztikákat.

Beszélt arról a 26 850 PCR-tesztről, amiket négy egyetemen (Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem) és egy magánlaborban végeztek március 11. és április 21 közt. A PCR-tesztek a vírus jelenlétét mutatják ki a szervezetben, vagyis azt tudhatjuk meg belőlük, hogy a tesztalany éppen fertőzött-e. 

Ezeknek 2,7 százaléka lett pozitív koronavírusra. A részletesebb adatokból kiderül, hogy azok, akik gyanús tüneteket mutattak (láz, köhögés), 3,6 százalékban bizonyultak pozitívnak, ami Merkely szerint nagyon kevésnek számít. Azok, akik fertőzött személlyel érintkeztek, 4,2 százalékban kapták el a koronavírust. A többieknél pedig, akik nem mutattak tüneteket, és nem is léptek kontaktusba fertőzöttel, mindössze 0,5 százalékos volt a fertőzöttségi arány. 

Ezek a számok a hosszabb távú trendet nézve nem mutatnak növekedést, a grafikonon is látható kiugrások pedig az idősotthonoknak tudhatók be, mondta Merkely.

photo_camera Kék: tüneteket mutató páciensek, piros: fertőzöttekkel kontaktba került páciensek, zöld: többiek, lila: összesített adat Fotó: Semelweis Egyetem/Youtube

A rektor idézte a négy egyetem által március 30. és április 21. közt végzett csaknem 14 ezer antitest-teszt eredményét is. Ezek azt mutatják meg, hogy a tesztalany szervezete termelt-e antitesteket, vagyis elkapta-e már a fertőzést. 

Az új koronavírus esetén először az IgM, majd az IgG antitesteket lehet kimutatni. Úgy tűnik, utóbbira a tesztek 2,7, előbbire 2,6 százaléka lett pozitív. Vagyis ilyen arányban találtak olyanokat, akik már átestek a fertőzésen, de Merkely hozzátette, hogy a pozitív eredményekre vonatkozó adatok nem tekinthetők teljesen pontosnak.