Az ombudsmanhoz fordul Szél Bernadett a gödi különleges gazdasági övezet ügyében

"Ombudsmanhoz fordulok a gödi különleges gazdasági övezet kijelölésének alkotmányosságával kapcsolatban, mert úgy látom, hogy a rendelet minimum négy ponton sérti az Alaptörvényt," jelentette be szombat délután közleményében Szél Bernadett. A független országgyűlési képviselő szerint a kormány 

"a járvány ürügyén, azt kihasználva és a felhatalmazással visszaélve a kormány nagyberuházói érdekeket érvényesít agresszív módon, semmibe véve a helyi közösség demokratikus akaratát és a környezeti érdekeket. Mélyen antidemokratikus az egész és kristálytisztán mutatja azt is, mennyit is ér a Fidesz és KDNP zöld fordulata."

A múlt héten, péntek este jelent meg az a kormányrendelet, ami lehetővé teszi a különleges gazdasági övezetek kialakítását. Az elsőt kijelölés az ellenzéki vezetésű Gödöt érintette, ami így elesik a város mellett lévő Samsung-gyár iparűzési adójától is. Szél Bernadett négy pontban foglalta össze kritikáit:

  1. "Semmi köze a veszélyhelyzethez. A veszélyhelyzet miatt veszélybe került 1500 munkahely megvédése nem azon múlik, hogy a Samsung-gyár területe és iparűzési adója Gödhöz vagy a megyei önkormányzathoz tartozik, hanem hogy a kormány milyen központi munkahelyvédelmi intézkedéseket hoz. A valódi ok, ahogy azt Gulyás Gergely feketén-fehéren megmondta, a gyár bővítését célzó nagyberuházás biztosítása a helyi közösség akarata ellenében."
  2. "Mindenképpen szükségtelen és aránytalan korlátozás, ami Göd területének egyötödét, adóbevételeinek egyharmadát vonja el." 
  3.  Sérti az önkormányzat feladatai ellátásához szükséges tulajdonhoz való jogát. Emellett a gödi önkormányzat tulajdonának bárminemű kártalanítás nélküli elvonása egyértelműen alaptörvény-ellenes, veszélyezteti a működőképesség fenntartását és az önkormányzati alapfeladatok ellátását." 
  4. "Az Alaptörvény szerint mindenkinek joga van az egészséges környezethez. A gödi ipari-innovációs fejlesztési terület bővítése kapcsán jelentős lakossági tiltakozásokra került sor annak egészségre és környezetre gyakorolt várható negatív hatásai miatt."

Az  ombudsmantól és zöld helyettesétől választ vár arra, hogy szerintük alkotmányos-e a kormány döntése és tervezik-e, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.