Az ombudsmanhoz fordul Szél Bernadett a gödi különleges gazdasági övezet ügyében

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

"Ombudsmanhoz fordulok a gödi különleges gazdasági övezet kijelölésének alkotmányosságával kapcsolatban, mert úgy látom, hogy a rendelet minimum négy ponton sérti az Alaptörvényt," jelentette be szombat délután közleményében Szél Bernadett. A független országgyűlési képviselő szerint a kormány 

"a járvány ürügyén, azt kihasználva és a felhatalmazással visszaélve a kormány nagyberuházói érdekeket érvényesít agresszív módon, semmibe véve a helyi közösség demokratikus akaratát és a környezeti érdekeket. Mélyen antidemokratikus az egész és kristálytisztán mutatja azt is, mennyit is ér a Fidesz és KDNP zöld fordulata."

A múlt héten, péntek este jelent meg az a kormányrendelet, ami lehetővé teszi a különleges gazdasági övezetek kialakítását. Az elsőt kijelölés az ellenzéki vezetésű Gödöt érintette, ami így elesik a város mellett lévő Samsung-gyár iparűzési adójától is. Szél Bernadett négy pontban foglalta össze kritikáit:

  1. "Semmi köze a veszélyhelyzethez. A veszélyhelyzet miatt veszélybe került 1500 munkahely megvédése nem azon múlik, hogy a Samsung-gyár területe és iparűzési adója Gödhöz vagy a megyei önkormányzathoz tartozik, hanem hogy a kormány milyen központi munkahelyvédelmi intézkedéseket hoz. A valódi ok, ahogy azt Gulyás Gergely feketén-fehéren megmondta, a gyár bővítését célzó nagyberuházás biztosítása a helyi közösség akarata ellenében."
  2. "Mindenképpen szükségtelen és aránytalan korlátozás, ami Göd területének egyötödét, adóbevételeinek egyharmadát vonja el." 
  3.  Sérti az önkormányzat feladatai ellátásához szükséges tulajdonhoz való jogát. Emellett a gödi önkormányzat tulajdonának bárminemű kártalanítás nélküli elvonása egyértelműen alaptörvény-ellenes, veszélyezteti a működőképesség fenntartását és az önkormányzati alapfeladatok ellátását." 
  4. "Az Alaptörvény szerint mindenkinek joga van az egészséges környezethez. A gödi ipari-innovációs fejlesztési terület bővítése kapcsán jelentős lakossági tiltakozásokra került sor annak egészségre és környezetre gyakorolt várható negatív hatásai miatt."

Az  ombudsmantól és zöld helyettesétől választ vár arra, hogy szerintük alkotmányos-e a kormány döntése és tervezik-e, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér