Koronavírus-számok Magyarországon 05.08.
Elhunytak + 101 Σ 28 504
Kórházban - 222 Σ 3 633
Fertőzöttek + 1 376 Σ 790 564
Tesztek 0 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 57 949 Σ 4 261 822

Müller Cecília: Nem az idősek és a nagyvárosokban lakók lesznek az elsők, akik kikerülnek a korlátozások alól

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Annyit enyhítünk majd a korlátozó intézkedéseken, amennyit engednek a számok, amennyit a járvány további terjedése lehetővé tesz” - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján a kijárási korlátozások május 3-a utánra tervezett feloldásával kapcsolatban.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa emlékeztetett: a kormány döntése alapján május 3-áig maradnak hatályban a jelenleg érvényes járványügyi szabályok. A korlátozások fokozatos feloldásával kapcsolatos döntéseket a Magyar Közlönyben hirdeti majd ki a kormány.

A reggeli órákban frissült új fertőzöttségi és halálozási adatokat is ismertette Müller Cecília: 2443 fertőzött személyt tartanak nyilván a hatóságok Magyarországon, és 12 ember veszítette életét a járványban az elmúlt 24 órában.

Az egyetlen fiatalabb új áldozat, egy 41 éves beteg bélgyulladásos megbetegedésben, baktérium okozta fertőzésben szenvedett, erre rakódott a vírusfertőzés, a két tényező együtt okozta a halálát.

A kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma továbbra is növekvő tendenciát mutat. Most 899-en igényelnek ilyen ellátást, közülük 51 ember van lélegeztetőgépen.

A beazonosított fertőzöttek körében magas, 10 százalékot meghaladó halálozási arányra vonatkozó sajtókérdésre Müller Cecília azt mondta,

az a mérvadó, ha a teljes lakosságszámra vetített halálozási arányt nézzük, ebben pedig Magyarország az EU tagállamai között jól áll, az alsó harmadban van.

Sajtókérdésekre az is kiderült, hogy a tisztifőorvosi hivatal emberei a közeljövőben felkeresik azokat a fertőzésből gyógyult embereket, akiknek az ellenanyagot tartalmazó vérplazmája alkalmas lehet arra, hogy súlyos eseteket kezeljenek vele. Kezelőorvosi vélemény dönti el, kik ezek a volt betegek.

Az idősotthonok országos ellenőrzésének eredményeit a jövő hétre ígérte Müller Cecília.

Kiss Róbert tájékoztatójából meg lehetett még tudni, hogy az elmúlt 24 órában történt eddig a legtöbb (1545) rendőri intézkedés kijárási korlátozások megszegése ügyében.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.