Müller Cecília: Nem az idősek és a nagyvárosokban lakók lesznek az elsők, akik kikerülnek a korlátozások alól

járvány
2020 április 25., 08:07

„Annyit enyhítünk majd a korlátozó intézkedéseken, amennyit engednek a számok, amennyit a járvány további terjedése lehetővé tesz” - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján a kijárási korlátozások május 3-a utánra tervezett feloldásával kapcsolatban.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa emlékeztetett: a kormány döntése alapján május 3-áig maradnak hatályban a jelenleg érvényes járványügyi szabályok. A korlátozások fokozatos feloldásával kapcsolatos döntéseket a Magyar Közlönyben hirdeti majd ki a kormány.

A reggeli órákban frissült új fertőzöttségi és halálozási adatokat is ismertette Müller Cecília: 2443 fertőzött személyt tartanak nyilván a hatóságok Magyarországon, és 12 ember veszítette életét a járványban az elmúlt 24 órában.

Az egyetlen fiatalabb új áldozat, egy 41 éves beteg bélgyulladásos megbetegedésben, baktérium okozta fertőzésben szenvedett, erre rakódott a vírusfertőzés, a két tényező együtt okozta a halálát.

A kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma továbbra is növekvő tendenciát mutat. Most 899-en igényelnek ilyen ellátást, közülük 51 ember van lélegeztetőgépen.

A beazonosított fertőzöttek körében magas, 10 százalékot meghaladó halálozási arányra vonatkozó sajtókérdésre Müller Cecília azt mondta,

az a mérvadó, ha a teljes lakosságszámra vetített halálozási arányt nézzük, ebben pedig Magyarország az EU tagállamai között jól áll, az alsó harmadban van.

Sajtókérdésekre az is kiderült, hogy a tisztifőorvosi hivatal emberei a közeljövőben felkeresik azokat a fertőzésből gyógyult embereket, akiknek az ellenanyagot tartalmazó vérplazmája alkalmas lehet arra, hogy súlyos eseteket kezeljenek vele. Kezelőorvosi vélemény dönti el, kik ezek a volt betegek.

Az idősotthonok országos ellenőrzésének eredményeit a jövő hétre ígérte Müller Cecília.

Kiss Róbert tájékoztatójából meg lehetett még tudni, hogy az elmúlt 24 órában történt eddig a legtöbb (1545) rendőri intézkedés kijárási korlátozások megszegése ügyében.