Tömeges munkanélküliséggel és csődhullámokkal számol a német kormány

gazdaság
2020 április 27., 08:18

A második világháború utáni német történelem legnagyobb gazdasági visszaesését okozhatja a koronavírusjárvány a német kormány előrejelzése szerint. A készülő jelentésből hétfőn kiszivárgott részletek szerint a német kormány tömeges munkanélküliséggel és csődhullámokkal számol.

Az előrejelzést mégis inkább tűnik otpimistának, amennyiben ún. V-alakú recesszióval számol. Vagyis arra számítanak, hogy a járványhelyzet miatt meredeken zuhanó teljesítmény a járvány elültével ugyanilyen meredeken emelkedik majd, még ha jövőre nem is feltétlenül sikerül ledolgozni az idén elszenvedett veszteségeket. 2022-re viszont már elérheti a 2019-es szintet a német gazdaság teljesítménye.

Idénre mindazonáltal drámai képet vázoltak. 6,3 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak, nagyobbal, mint amekkorát a 2008-9-es nagy pénzügyi világválság okoztt. A mélypont számításaik szerint májusban jöhet el, utána stabilizálódhat a helyzet, az év második felében pedig már élénkülhet a gazdaság, már amennyiben addigra sikerül elfojtani a járványt és részben újraindítani a gazdaságot.

Az év végére így is hárommillió munkanélkülivel számolnak, ami bő 650 ezerrel több, mint ahány regisztrált munkanélkülit márciusban tartottak nyilván.

Az előrejelzés szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya is drámaian növekedhet, részben a gazdasági segélycsomagok miatt. Míg tavaly az államháztartás 0,75 százalékos töblettel zárt, idén 7,25 százalékos hiánnyal számolhatnak, a GDP-arányos államadósság pedig a tavalyi 59,8 százalékról 75,25 százalékra nőhet. (Via MTI)