Közel hetvenen haltak meg koronavírusban egy amerikai idősotthonban

külföld
2020 április 29., 05:38

Közel hetvenen haltak meg koronavírusban egy idősotthonban Massachusettsben, írja a Guardian. A veterán katonáknak otthont adó Holyoke-i intézményben legalább 68-an haltak meg koronavírusban, és további 82 lakó és 81 dolgozó tesztje lett pozitív.

Ez az első eset, hogy az USA-ban ilyen sokan haltak meg egy állami fenntartású szociáis bennlakásos otthonban. Egyelőre még vizsgálják, hogy a bennlakók kaptak-e megfelelő orvosi ellátást, és az állam legfőbb ügyésze fogja eldönteni, hogy indít-e jogi keresetet az ügyben.

Az otthon főfelügyelője azzal vádolja az állami tisztviselőket, hogy tévesen állították, hogy nem tudtak az otthonban fellépő problémákról. Szerinte tökéletesen tisztában voltak a válsághelyzettel, és arról is értesítették őket, hogy nincs elegendő ápolójuk.

A személyzét alacsony létszáma valószínűleg nagyban hozzájárult a vírus terjedéséhez az otthonban, mert a dolgozók átjártak egyik részlegről a másikra, hogy kisegítsék egymást, közben pedig vitték magukkal a vírust. Az egyik részleget fel is kellett számolniuk személyzet hiányában és a lakókat átköltöztetni egy másik részlegbe.

Egy ápoló azt nyilatkozta, hogy a lakók egymás hegyén hátán voltak, azt sem tudták, hogy ki a pozitív és ki a negatív, úgy csoportosították őket egybe.Az áldozatok családjai egyszerűen nem értik, hogy hogy történhetett mindez a szeretteikkel, ugyanis a legtöbbjük enyhe tünetet vagy egyáltalán nem mutatott tünetet, amikor utoljára látták őket.