Maruzsa: Érettségi lesz, központi lázmérés nem

Egészségügy
2020 április 29., 09:27

Nincs ok a halasztásra, jövő héten megkezdődik az érettségi, közölte a köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán tájékoztatása szerint eddig 2,5 ezren léptek vissza a vizsgázástól, így 84 ezren fognak írásbelizni. 

"Ami nem lesz: központi lázmérés,"

mondta. Alapelvnek tekintjük, hogy aki beteg, az nem jön vizsgázni, indokolta a döntést. Lázmérésnek nem látják értelmét, mert ha valaki betegen szeretne elmenni, két cataflam bevételével könnyedén kicselezi a mérést, tette hozzá. 

link Forrás

Az érettségiről elmondta még, hogy

  • kilenckor kezdődnek a vizsgák,
  • minden tantermet fertőtlenítenek,
  • több tízezer maszkot és kesztyűt szállítanak az iskolákba,
  • akiknek a lazább öltözet is megengedett. 
  • Az elkészült dolgozatokat 24 órás pihentetéssel fertőtlenítik.

Eddig 27 idősotthonban jelent meg a vírus, 

közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette: a fertőzés mértéke eltérő, ahol időben felismerték a vírus jelenlétét, ott 1-1 fertőzött van csak. Országszerte:

  • 87 dolgozónál és 
  • 628 bent élőnél mutatták ki a vírust.

A hat budapesti otthonban 1345 főt gondoznak, közülük eddig 360 fertőződött meg, 49-en meghaltak.

A koronavírus-járvány napi alakulásáról elmondta, hogy folyamatosan nő a kórházban ápoltak száma, akiknek a tünetei egyre súlyosabbak.

25 kórházban 983 embert ápolnak, közülük 675-t Budapesten, országszerte ötvenen vannak lélegeztetőgépen.

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatójára három kérdést küldtünk, választ egyikre sem kaptunk:

  1. Az Egyesült Államokban április elején pontatatlannak minősítettek és kivontak a forgalomból egy szállítmányt egy olyan kínai gyorstesztből, amit az Anhui Deeep Blue nevű kínai cég gyárt, és amiből a magyar kormány is vásárolt. Vizsgálta-e bármilyen magyar egyetem, kutatóintézet vagy laboratórium ennek a tesztnek a valós pontosságát?
  2. A hivatalos koronvirus.gov.hu weboldalon kedden délben megjelent egy hír: „Folyamatosak a szállítások kínai nagyvárosokból” címmel, ami a Kínából egy hét alatt vásárolt vásárolt egészségügyi felszerelések mennyiségéről szólt. A hírt egy olyan, a Liszt Ferenc repülőtéren készült fotóval illusztrálták, amin éppen egy Wizz Air géppel érkezett szállítmányt pakolnak le. A kép előterében látható kartondobozra az van írva kínaiaul, hogy „Nem egészségügyi célra”. Mi lehet az oka ennek?
  3. Az otthoni karanténban lévő fertőzötteknél hogyan állapítják meg, hogy meggyógyultak-e már? Végeznek-e rajtuk tesztet, ha igen, hány negatív teszt kell ahhoz, hogy gyógyultnak nyilvánítsák őket? Ha nem, mikortól számítanak gyógyultnak?